Президент Російської Федерації Володимир Путін обіцяє і надалі підтримувати діяльність Роcійської православної церкви в Україні.

Віталій Портников
Москва, 6 жовтня 2004 - Президент Російської Федерації Володимир Путін зустрівся з представниками Архієрейського собору російської православної церкви і пообіцяв їм і надалі підтримувати діяльність російської православної церкви в Україні.

Також президент Росії зробив кілька важливих політичних заяв, пов''язаних із виборами в сусідній державі.

На зустрічі із представниками архієрейськими собору Російської православної церкви Володимир Путін сказав, що поза залежністю підсумків виборів в Україні Росія буде підтримувати РПЦ в цій країні.

“Який би не був вибір українського народу на майбутніх виборах президента ми поза сумнівом будемо розвивати взаємини з братерським українським народом і з Україною. Я не можу і не маю права брати участь у деяких питаннях української православної церкви, однак з Леонідом Кучмою ми домовилися про деякі кроки по підтриманню окремих об’єктів Російської православної церкви в Україні. Я збираюся запросити і президента і прем’єр-міністра України Віктора Януковича до себе на день народження і в неформальній ситуації ми зможемо обговорити конкретні кроки щодо допомоги РПЦ в Україні”, - сказав Володимир Путін.

Путін святкує свій день народження 7 жовтня. Так що вже невдовзі відбудеться його неформальна зустріч з президентом Леонідом Кучмою та кандидатом від партії влади на посаду президента прем’єр-міністром України Віктором Януковичем.

Також архієрейський собор РПЦ закликав президента України Леоніда Кучму підтримати канонічне православ’я в цій країні і висловив сподівання на те, що в майбутньому український лідер не буде підтримувати церковний розкол.

“Україна знаходиться напередодні доленосних президентських виборів. Ми сподіваємося, що на чолі країни буде мужня людина, яка буде уважно ставитися до релігійного життя, яка не буде мати на увазі миттєві політичні інтереси і втручатися в церковні справи”, - говориться у посланні архієрейського собору РПЦ у зверненні до президента Леоніда Кучми.

Представники архієрейського собору підкреслюють, що вони надалі схвильовані проблемою церковного розколу в Україні, який використовується на думку представників Московського патріархату з політичною метою.

“Історія демонструє, що церковні розділи можуть послабити і суспільство і державу. В країні з сильними релігійними почуттями народу, саме такою є Україна, дуже небезпечно. Тут розкол може серйозно погіршити ситуацію з політичним протистоянням і поставити під питання єдності самого народу”, - підкреслив собор у посланні.

Єпископат РПЦ пообіцяв молитися про те, щоб майбутнім президентом стала людина, яка проти розколів і розділу в христовій церкві. Той, хто підтримує розколи воює з Богом. “Ця війна ніколи не завершиться перемогою та принесе усім страждання і горе”, - попереджують президента України Леоніду Кучми представники архієрейського собору РПЦ. Нагадують йому, що церква завжди підтримувала тільки тих, хто твердо виступає за єдність канонічного православ’я.

От таким було послання представників архієрейського собору РПЦ до президента України Леоніда Кучми. Україну в цьому посланні учасники собору називають країною, де в київській купелі зародилася наша церква.