Конгрес США захищає скаржників.

Юрій Дулерайн
Нью-Йорк, 26 жовтня 2004 - Американський Конгрес обговорює законопроект про захист скаржників від начальницького гніву й помсти. Законодавці від обох найбільших партій ( Республіканської та Демократичної) вважають, що потрібне спеціальне забороло від переслідування тих федеральних службовців, які викривають випадки розкрадання, марнотратства чи обману.

Цими днями комісія Палати Представників ухвалила законопроект про захист федеральних скаржників. Комітет Сенату, верхньої палати Конгресу, ще влітку цього року ухвалив подібний документ.

“Ми мусимо захищати урядових службовців, які викривають обман і навмисні порушення... Якщо ви федеральний службовець, ви ризикуєте наразитися на гнів начальства і навіть втратити роботу, якщо запропонуєте докази порушень”, - заявив конгресмен Тодд Платтс, республіканець від Пенсильванії. Він та інші законодавці наводили численні приклади.

Двоє прикордонників Марк Галл і Роберт Ліндеманн отримали догани, коли звернули увагу начальства на вразливі місця в охороні кордону з Канадою. Терісу Чамберс звільнили з посади шефа Управління паркової поліції Сполучених Штатів, коли вона поскаржилася на те, що її службі виділяють замало коштів і людей для охорони парків і пам”ятників у районі Вашингтона. Федеральні агенти, які перевіряють багаж в аеропортах, кажуть, що їм загрожують пониженням по службі, коли вони висловлюють застереження щодо стану безпеки авіаподорожей.

Сенатор Чарлз Грасслі, республіканець від штату Айова, сказав, що йому відомо декілька випадків, коли федеральні агенції карали скаржників шляхом позбавлення їх допусків секретності. Оскільки такі люди не можуть виконувати своїх обов”язків за браком допуску, це все одно, що звільнення. В системі уряду в Америці існує Офіс спеціального радника, що займається розслідуванням скарг щодо переслідувань, яких зазнають службовці за викриття недоліків. Але цей Офіс до такої міри завалений скаргами, що деякі мусять понад рік чекати, поки їх розглянуть. Федеральний уряд виступає проти окремого законодавства на захист скаржників. Там побоюються, що новий закон може заохотити кляузників, спричиниться до величезного потоку безпідставних скарг і Вашингтон захлесне нова паперова хвиля. Але так чи інакше Конгрес має твердий намір ухвалити закон про захист скаржників.