Фонд Фрідріха Еберта: санкції проти України нічого не принесуть.

Надія Кандиба
Німеччина, 11 листопада 2004 - Керівник київського представництва німецького Фонду Фрідріха Еберта Гельмут Курт висловився проти запровадження санкцій щодо України навіть у випадку проблем під час проведення другого туру президентських виборів. В інтерв’ю газеті „Tagesspiegel“ він наголосив на необхідності вироблення конструктивної політики відносно України, щоб таким чином сприяти розвитку співпраці з цією колишньою радянською республікою.

“Ми не в дитячому садку і санкції проти України нічого не принесуть”, - заявив Гельмут Курт, керівник київського представництва Фонду Фрідріха Еберта, близького до німецьких соціал-демократів. Свою точку зору він пояснив тим, що в Україні ще не завершилися державотворчі процеси, правова держава не функціонує, досі не розвинулося громадянське суспільство на кшталт того, що можна спостерігати на Заході.

На думку Гельмута Курта, українцям просто не до цього, оскільки більшості з них йдеться погано і вони щодня вимушені думати про те, як звести кінці з кінцями.

“У той час як верхні верстви, що складають приблизно п’яту частину населення, щорічно стають багатшими на 10%, нижні стають на тих самих 10% біднішими”, - зауважив німецький експерт.

Він звернув увагу на те, що лише 2% населення України організовані в політичні партії.

“Прірва між інтересами можновладців та інтересами населення стає дедалі більшою”, - констатував керівник німецького Фонду Фрідріха Еберта, коментуючи нинішню ситуацію в Україні.

Гельмут Курт піддав критиці Європейський союз за відсутність чіткого уявлення про розвиток відносин з Україною.

“Сподіваюсь, що після 21 листопада, незалежно від того, хто стане наступним українським президентом, у Брюсселі нарешті замисляться над тим, як бути далі з його величезним сусідом”, - сказав Гельмут Курт.

Він наголосив, що в розвитку відносин між Європейським союзом та Україною ключову роль повинна відіграти Німеччина, оскільки вона знає проблеми Східної Європи і має достатній вплив, щоб привернути увагу до України з боку таких країн, як Франція та Іспанія.

“Той, хто хоч трохи може мислити стратегічно, не повинен залишати Україну напризволяще”, - сказав керівник київського представництва Фонду Фрідріха Еберта Гельмут Курт в інтерв’ю газеті „Tagesspiegel“.