Мiнiстр освiти Сербiї Слободан Вуксанович, посилаючися на полiцейськi данi, заявив, що розширення проституцiї торкнулося і державних шкіл. Окрім такої заяви, сербських громадян схвилював скандал: двоє пiдлiткiв зняли порнофільм.

Михайло Рамач
Белград, 12 листопада 2004 – Пiдлiтки i порнографiя? Саме так! Двоє сiмнадцятилiтнiх учнiв з Краґуєвца, що в центральний Сербiї, зробили вiдео-запис iнтимних хвилин. Згодом хлопець здав свiй компьютер на ремонт. На диску був і фiльм зi сценами сексу. Хтось iз сервiсу зробив копiю, яка миттєво поширилася у мережі Інтернету. Преса обширно повiдомляє про скандал, подаючи iнiцiали головних акторiв. Одна бульварна газета подала навiть кiлька кадрiв цього приватного запису. Полiцiя розпочала слiдство.

Громадськiсть схвильована. Педагоги та психологи вимагають вiд державних органiв вжити рiшучих заходiв для захисту дiтей. Вони попереджають, що йдеться про порушення Конвенцiї ООН про права дитини.

Мiнiстр освiти Слободан Вуксанович повідомив, що минулого року зареєстровано бiльше тридцяти випадкiв причетностi неповнолiтних осiб до проституцiї, а цього року бiльше двадцяти.

Тим часом стався iнший скандал. Не сексуальний, а релiгiйний. Вчителька релiгiї в однiй белградськiй школi в телевiзiйнiй передачi заявила, що “нехрещенi та неслухняні дiти пiдуть до пекла”. Був це шок i для учасникiв теледебатів, i для глядачiв. Мiносвiти та Сербська православна церква вiдмовилися коментувати таку заяву. Свiй протест висловили численнi неурядовi органiзацiї. Преса зазначає, що вчителi релiгiї часто викликають занепокоєння у дiтей своїми невиваженими твердженнями.

Директори шкiл пояснюють, що вони не мають повноважень щодо навчання релiгiї, яке влада запровадила два роки тому без необхiдної пiдготовки кадрiв. Вчителiв релiгiї призначають церковнi iнституцiї. Це найчастiше особи без педагогiчного досвiду, якi закiнчили скороченi церковнi курси. Працiвники освiти в пресi часто висловлюють невдоволення цим фактом. Адже для роботи з дiтьми, кажуть вони, потрібна кількарічна підготовка.

Як ми вже повiдомляли, уряд Сербiї на початку жовтня звiльнив мiнiстра освiти Лiляну Чолич, котра своїм декретом вилучила зі шкiльної програми теорiю еволюцiї Чарльза Дарвiна та скасувала навчання англiйської мови в початкових класах. Новий мiнiстр перед собою має складнiшi проблеми. Громадськiсть вимагає вiд нього захистити дiтей вiд усiх, хто порушує їхнi права. Виявляється, що таких є чимало.