До Таїланду прибули українські медики, невідома доля 17 українців, що можуть бути в Південно-Східній Азії.

Марія Щур
Прага, 4 січня 2005 – До столиці Таїланду сьогодні прибув перший літак з гуманітарною допомогою з України. Він доставив українських лікарів та близько тонни медикаментів. Тим часом за даними міністерства закордонних справ, у районах Південно-Східної Азії можуть перебувати 49 українських громадян. Доля 17 українців залишається невідомою. Детальніше про реакцію України на катастрофу детальніше розповідає Марія Щур.

Трагедія у Південно-Cхідній Азії сколихнула світ і викликала величезну хвилю співчуття та солідарності. У багатьох країнах світу, зокрема у Великій Британії, приватні пожертви вже перевищили офіційну урядову допомогу. Вже понад тиждень повідомлення про землетрус та цунамі є головними у випусках новин. Експерти вважають, що швидкій реакції людей посприяла увага засобів масової інформації до трагедії у віддаленому регіоні та величезна кількість туристів, що були серед постраждалих.

Українці віднедавна також полюбляють відпочинок в екзотичних країнах. Але через вибори, які відбувалися в день катастрофи, офіційна реакція України та й реакція засобів масової інформації не була такою ж блискавичною, як на Заході. Перша згадка про те, що Україна також має намір допомогти, з’явилася лише через кілька днів після землетрусу. На вівторок, 4 січня нам так і не вдалося з’ясувати, в яких цифрах виражатиметься офіційна солідарність України з десятками тисяч постраждалих в Південно-Cхідній Азії. Для того, щоб надати гроші з бюджету, потрібне рішення уряду, а перше його засідання відбудеться лише у середу 5 січня.

Поки у Києві триває міжвладдя та святкування Нового Року, ініціативу допомоги взяли в свої руки приватні компанії. Очолили організацію допомоги приватна медична клініка «Борис» та авіакомпанія «Аеросвіт», які у вівторок доправили до Таїланду перших українських лікарів та медикаменти: антибіотики, перев’язувальні матеріали, одноразові шприци, а також літній одяг та питну воду.

Як говорить президент клініки «Борис» Михайло Радуцький, до швидких дій його спонукав власний досвід в Таїланді та побачена ним жертовність місцевих мешканців: «Я сам був у цьому цунамі, і я тепер знаю, що таке жах. Це був дійсно жах. А по-друге, вони не дуже багаті люди, тайці, але як вони ділилися останнім, причому не тільки зі своїми, останнім шматком мила чи останніми ста грамами молока, чи жменькою рису, і навіть не в тарілці, бо на неї немає грошей, а на клаптику паперу. Якщо є можливість, то як цим людям не допомогти?»

За словами Михайла Радуцього, нині готується другий літак до зони стихійного лиха: «Люди і далі приносять речі, і зараз ми збираємо другий вантаж, який будемо відправляти за допомогою МНС до Шрі-Ланки».

Українці, які продемонстрували свою жертовність всьому світові під час Помаранчевої революції, відгукнулися і на чужий біль, говорить Михайло Радуцький. За його словами, лише Різдвяні канікули стримують багатьох від активнішої участі у наданні допомоги. «Час такий – зараз новорічні свята, Різдво починається, багатьох людей немає вдома, але ті, що бачать оголошення про те, що ми приймаємо допомогу, відгукуються. Вчора, наприклад, прийшла студентка, яка принесла 10 таблеток антибіотиків та два одноразових шприца. Але це було від душі, і це було все, що вона могла собі дозволити. І я впевнений, що вона це робила однаково і для Помаранчевої площі, і для тайців, які ніякого стосунку до нас не мають».

Посильна допомога уряду України поки що полягала у тому, що віце-прем’єр уряду, який незабаром має піти у відставку, Дмитро Табачник прийшов першого січня на роботу для того, щоб звернутися до митної та прикордонної служби посприяти відправленню гуманітарного вантажу. Але і за це Михайло Радуцький вдячний: «Коли є лихо, то немає різниці, чи це новий уряд, чи це старий уряд. Є люди, і немає різниці, в якому кольорі ці люди – в біло-синьому, чи в помаранчевому. Люди перш за все залишаються людьми».

Для тих, хто хоче допомогти: телефон клініки «Борис» (044) 502 80 40