У 2005 році відбуватиметься об’єктивне зниження економічних показників в Україні.

Сергій Гармаш
Донецьк, 5 січня 2005 - Голова Донецької обласної адміністрації Анатолій Близнюк вважає що в 2005 році в Україні відбуватиметься зниження економічних показників з об’єктивних причин.

Керівник Донецької обласної адміністрації Анатолій Близнюк вважає, що політична нестабільність в кінці минулого року та об’єктивні фактори змушують давати негативні прогнози для економіки України. Про це він заявив на прес-конференції в Донецьку:

„Будь- яка революція ніколи не додавала стабільності. І та політична нестабільність зробила свою справу, ми однозначно втратили темп. В усіх напрямках. І в банківській системі відтік капіталу, і виробництво, і бізнес – побачимо, що буде далі” .

Втім, крім політичного фактору, на думку пана Близнюка, стримувати економічне зростання в державі будуть об’єктивні економічні чинники. Наприклад, очікуване підвищення цін на туркменський газ та російське і українське вугілля. За словами керівника Донецької області, Туркменистан уже висунув вимоги про підвищення ціни за газ. Росія підвищила вартість коксового концентрату, а для підвищення зарплати українських вугільників та збалансування української вугільної промисловості також треба підвищувати ціну на вугілля.

„Ціна на вугілля та природний газ – це підвищення ціни на електроенергію, це підвищення плати за комунальні послуги. Це всі повинні розуміти! На залізорудну сировину на 30 % зросла ціна. Тобто, і одної третини прибутків металургів, які вони мали в 2004 році, у 2005 не буде,” – сказав Анатолій Близнюк.

Керівник донецького регіону відзначив: “Реально ми повинні розуміти, що економіка наша, серйозно раз огріта, такими темпами не може далі працювати, і об’єктивно наші досягнення будуть меншими”.

У той же час, за словами пана Близнюка, зниження економічних показників у 2005 році буде запланованим, тому „не треба ні на кого пальцями тикати”.

Вирішення проблеми Анатолій Близнюк бачить у розвитку внутрішнього ринку. Таким чином, вважає донецький лідер, можна не допустити зниження добробуту людей.