Міжнародна федерація журналістів закликає Ющенка не забувати про справу Ґонґадзе та всіх, хто боровся за свободу слова в Україні.

Славко Волинський
Брюссель, 13 січня 2005 року – Представник Міжнародної федерації журналістів вважає, що перед тим як Віктор Ющенко вирушить у політичні поїздки за кордон після інавгурації, йому варто згадати про те, звідкіля росте коріння ”Помаранчевої революції”. А задля цього, зокрема, зустрітися з матір`ю Георгія Ґонґадзе. Із таким закликом в інтерв''ю радіо “Свобода” виступив керівник управління з дотримання прав людини цієї організації Роберт Шоу:

”В ейфорії перемоги Віктора Ющенка, в ейфорії перемоги Помаранчевої революції, що є дуже важливим і переломним моментом в історії України, дуже важливо, щоб Віктор Ющенко пам”ятав, кому він в першу чергу повинен завдячувати , що він досягнув такої перемоги. Його моральним обов”язком є пам”ятати таких людей , як Ґеорґій Ґонґадзе, якого було вбито вже понад чотири роки тому. Важливим є те, щоб Віктор Ющенко спрямував свої зусилля на дотримання фундаметальних прав свободи преси і доніс це до матері Ґонґадзе ще перед тим, як він вирушить у політичну поїздку до президента Путіна. Важливо, щоб Віктор Ющенко не забував, що смерть Ґеоргія Ґонґадзе, мобілізувала націю по цілій Україні і привернула увагу до України цілий світ".

Роберт Шоу вважає, що вбивство низки опозиційних журналістів призвело до політичного руху „Україна без Кучми” , який згодом переріс у Помаранчеву революцію. Тому, на його думку, мабуть, неправильно говорити , що Помаранчева революція відбулась ”мирно і без крові”. "Може для декого це й так , але ми вважаємо , що двері на шляху до перемоги Помаранчевої революції окроплені кров’ю 11-х українських журналістів," - сказав представник Міжнародної федерації журналістів.