Антикукурузна аксія “Ґрінпісу” в Будапешті.

Василь Плоскіна
Угорщина, 19 січня 2005 – Несанкціоновану демонстрацію провели активісти міжнародної екологічної організації “Ґрінпіс” у вівторок перед будівлею кабінету міністрів Угорщини в Будапешті. В центрі політичного скандалу опинилася кукурудза, щоправда, не звичайна, а з видозміненим генетичним кодом, яку планують культивувати в Угорщині. На думку екологів, цього не потрібно робити через загрозу здоров’ю людей.

Цей вид кукурудзи нині став притчею во язицех серед угорців, як колись у Радянському Союзі за часів Микити Хрущова. Як відомо, останній мріяв засівати кукурудзою поля навіть у районах, зовсім не придатних для цього. Причому не тільки планував, але й намагався реалізувати свої задуми в життя, чим викликав до себе неабиякий інтерес у широких масах народних гумористів.

В Угорщині на відміну від, скажімо, корінних жителів Крайньої Півночі, наприклад, Корякського національного округу або Чукотки, населення обізнане з вирощуванням і споживанням кукурудзи з давніх-давен. Тут на чорноземних ґрунтах збирають непогані врожаї цієї культури. Втім, в аграрних планах коаліційного ліво-ліберального уряду з деяких пір стала фігурувати кукурудза з видозміненим генетичним кодом - стійка до хвороб і врожайніша за звичайну. На початку січня кабінет міністрів мав визначитися остаточно щодо даного питання, однак цього не сталося. Тому у вівторок активісти угорської філії “Ґрінпісу” влаштували на площі Лайоша Кошута перед адміністративною будівлею угорського уряду в Будапешті несанкціоновану демонстрацію. Вони густо посипали насінням кукурудзи асфальт перед входом в урядовий офіс і влаштували пікет. Двадцять активістів “Ґрінпісу” використали для цього не один лантух відбірного насіння кукурудзи. Цим самим вони хочуть привернути увагу громадськості до проблеми доцільності культивування кукурудзи з видозміненим генетичним кодом, яку вже вирощують не один рік фермери США й Канади, проте в Західній Європі аграрії з цим поки що не поспішають.

Активісти угорської філії “Ґрінпісу” вважають, що угорський уряд навмисне відкладає у довгу шухляду так зване кукурузне рішення. Однак прес-секретар кабінету міністрів Угорщини Ласло Боґлар запевнив демонстрантів, що уряд внесе це питання до порядку денного вже сьогодні, 19 січня, на черговому засіданні членів кабінету міністрів країни.