Один з учасників Помаранчевої революції з Мінська просить у Ющенка політичного притулку.

Юрій Свірко
Мінськ, 26 січня 2005 року - У Страсбурзі президент України Віктор Ющенко заявив, що наявність у Білорусі режиму Олександра Лукашенка ускладнює відносини з цією державою і додав, що він "щасливий, що на Майдані був білоруський прапор – не нинішній (радянський), а попередній (червоно-білий)". У офіційному Мінську до цих заяв поставилися стримано-негативно, а білоруська опозиція їх вітає.

"Білорусь за нинішньої влади серйозно ускладнює перспективу стосунків", - сказав Віктор Ющенко на прес-конференції в Раді Європи.

Президент України також сказав: "Ми можемо бути по різні сторони політичних барикад, але треба не забувати, що ми сусіди". Він нагадав, що на київському Майдані Незалежності спілкувався з громадянами Білорусі, які мали там свій намет, і назвав їх “мужніми людьми”. Віктор Ющенко зазначив щодо білоруського питання: "Все, що сприяє демократизації – я буду у лавах союзників".

МЗС Білорусі вже вивчає страсбурзькі заяви Віктора Ющенка, але поки що їх не коментує, сказав радіо “Свобода” речник МЗС Андрій Савіних.

(Савіних:) “Так, нам відомо про його висловлення, але це поки що прийшло з джерел, які треба перевіряти. Ми переконані, що враховуючи хоча б чинник сусідства, відносини Білорусі та України розвиватимуться досить динамічно,зі взаємною повагою, на взаємовигідній основі. У всілякому разі, білоруська сторона виходитиме з цих принципів у взаємодії з українською стороною”.

На страсбурзькі заяви українського президента відреагував колишній спікер нижньої палати білоруського парламенту, нинішній голова комісії з регіональної політики верхньої палати Анатолій Малофєєв, який сказав, що на прикладі України Євросоюз продемонстрував свої підходи до пострадянського простору:

“Те, що відбулося в Україні, матиме наслідки, які йдуть далеко. Ющенко не буде абсолютно вільний у своїх вчинках. Він буде пов’язаний певними зобов’язаннями перед ЄС та особливо США”.

А лідер Білоруського народного фронту Вінцук Вячорка сказав радіо “Свобода”, що заяви Ющенка про Білорусь – “це синхронізація позицій України та Євросоюзу”.

(Вячорка:) “Це свідоцтво досить упевненого відокремлення від кон’юнктурщини, пов’язаної з російсько-білоруським союзом, зобов’язаннями перед Путіним...Це також результат попередніх консультацій з європейськими та євроатлантичними партнерами України”.

Вінцук Вячорка наголосив, що заяви українського президента в Страсбурзі є також результатом перебування білорусів у наметах на Хрещатику, та із задоволенням додав, що Віктор Ющенко про це не забув.

Тим часом один з тих білорусів, які їздили на київський Майдан, Олександр Волчанін передав українському посольству в Мінську прохання на ім.’я Віктора Ющенка: “Прошу Вас дати мені політичний притулок в Україні через загрозу фізичної розправи з боку спецслужб та влади”. Ось що сказав Олександр Волчанін радіо “Свобода”:

(Волчанін:) “Проти мене як кандидата в депутати парламенту готується розправа. Один із керівників спецслужб, які мене дуже добре знають, попередив мене, що зі мною хочуть фізично розправитися”.

Олександр Волчанін, який мешкає в місті Жодіно поруч із Мінськом та працює фельдшером на “швидкій допомозі”, каже, що білоруська влада спеціально перевіряла, за чий кошт він їздив до Києва під час Помаранчевої революції.