Німецький політолог: стабільність нового уряду України залежить від міцності політичного союзу між президентом та прем’єр-міністром, а також від економічних успіхів.

Надія Кандиба
Німеччина, 9 січня 2005 – Останні місяці вже неодноразово доводили, що український політичний бомонд здатен на справжні несподіванки, кажуть німецькі експерти. Саме такою несподіванкою, в тому числі й для них, стали результати голосування, коли йшлося про затвердження Юлії Тимошенко на посаді глави уряду. Адже її підтримали не тільки прихильники, але й колишні опоненти. Однак стабільність нового українського уряду залежить передусім від стабільності політичного союзу між Тимошенко та президентом Віктором Ющенком, а також від успіхів їхньої економічної політики, вважає, зокрема, берлінський політолог Александр Отт.

У Німеччині продовжують уважно стежити за подіями в Україні і тепер звертають увагу не тільки на заяви та дії політиків, але й на те, як вони одягнуті. Принаймні газета “Welt” вирішила за необхідне довести до відома своїх читачів, в якому вбранні була Юлія Тимошенко в парламенті під час затвердження її на посаді прем’єр-міністра. Автор статті не забув також ані про зачіску, ані про зріст, як він написав, “мабуть, найкрасивішого в світі прем’єр-міністра”.

Україна вразила світ не тільки тим, що на пострадянському просторі кабінет міністрів уперше очолила жінка, але й тією підтримкою, якою Юлія Тимошенко заручилася з боку депутатів. Проголосувати за неї парламентарів спонукав, однак, зовсім не її жіночий шарм. Говорить німецький політолог Александр Отт:

“Це означає, що в парламенті справді сидить дуже багато підприємців, які відстоюють не якісь політичні позиції, а передусім свої власні інтереси. Тепер вони просто перейшли на бік сильнішого, аби не зашкодити, наприклад, своєму бізнесові”.

Стабільність же нового українського уряду залежатиме передусім від міцності політичного союзу між прем’єр-міністром та президентом країни. Александр Отт прогнозує, що тандем Тимошенко–Ющенко, який уже витримав чимало криз, не розвалиться й найближчим майбутнім.

Водночас він звернув увагу на те, що нове українське керівництво перебуває нині під потужним тиском із боку виборців, які очікують від нього конкретних результатів, у тому числі й у сфері боротьби з корупцією. І тут, як зауважив Александр Отт, не можна гаяти часу:

“Саме зараз, а не через рік президент та кабінет міністрів повинні розпочати втілювати радикальні реформи, скориставшись для цього своєю високою популярністю з боку населення. Інакше люди можуть дуже швидко розчаруватися новим керівництвом країни”.

На його думку, в контексті боротьби з корупцією слід розглядати й наміри уряду переглянути приватизацію металургійного комбінату “Криворіжсталь”. Водночас експерт не очікує, що таким чином буде покладено початок масовій реприватизації в Україні.

Торкнувшись зовнішньополітичних питань, німецький політолог привітав перші кроки, які уряд планує зробити в напрямку зближення з Європейським союзом. Що ж стосується майбутніх відносин із Росією, Александр Отт зауважив:

“Тут багато чого залежить від того, як Україна, так би мовити, “продаватиме” свою нову політику в Москві. Але я думаю, що Росія врешті-решт змириться з тим, що Україна, як незалежна держава, має право і на власну зовнішню політику, спрямовану на інтеграцію до європейських структур”.

На його думку, першим кроком до поступової переорієнтації на Захід може стати перегляд новим українським керівництвом домовленостей про єдиний економічний простір.