“Віра в майбутнє” – правозахисна організація, що опікується на Прикарпатті сиротами.

Іван Костюк
Івано-Франківськ, 10 лютого 2005 - Вже більше шести років на Прикарпатті діє правозахисна організація, яку створили сироти для того, щоб обстоювати права дітей-сиріт. Організацію не випадково назвали “Віра в майбутнє”. Адже в області зараз проживає кілька тисяч офіційно зареєстрованих дітей-сиріт та дітей, які позбавлені батьківського піклування. Проблеми таких дітей намагається вирішувати “Віра в майбутнє”.

Згідно з офіційною статистикою, минулого року в Україні було зареєстровано понад сто тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це становить близько одного відсотка від загальної кількості українських дітей. Загалом соціологи стверджують, що кількість сиріт у країні впродовж останніх десяти років зросла у два рази. На Івано-Франківщині офіційно зареєстровано кілька тисяч дітей-сиріт. Їхні проблеми намагається вирішувати правозахисна організація “Віра в майбутнє”. В західному реґіоні це одна з небагатьох громадських організацій, яка ефективно працює і намагається дійсно вирішувати часто не надто великі, але саме ті проблеми, які не спроможні вирішити самотужки діти-сироти.

“Віру в майбутнє” 1998 року створили випускники Івано-Франківської обласної середньої школи-інтернату для дітей-сиріт. З того часу організація систематично надає дітям-сиротам юридичну та матеріальну допомогу, сприяє їхньому працевлаштуванню, вступові до професійно-технічних та вищих навчальних закладів. Організація також упродовж усього свого існування забезпечує проведення навчальних курсів для оволодіння навичками роботи з комп”ютером, вивчення іноземних мов. У літні місяці з дітей-сиріт формують групи й організовують профілактичне оздоровлення в Карпатах. Юридична служба правозахисної організації зуміла повернути кілька помешкань дітям-сиротам, які планували продати, позбавивши таким чином дітей житла. Останнім проектом, який провела правозахисна організація “Віра в майбутнє” – це обласний конкурс творчих робіт “Проблеми сиріт очима громади”. На конкурс надійшло близько сотні творчих робіт. Серед авторів – представники різних вікових груп та суспільних кіл. 32 найкращі роботи було відзначено нагородами і випущено окремим збірником.

Головною метою проведення такого конкурсу, як заявляють керівники “Віри в майбутнє”, -- це привернення уваги громадськості до проблем сиріт, а також вивчення супільної думки стосовно проблем сирітства та практичних шляхів локалізації цієї проблеми. Конкурс також мав на меті активізувати волонтерську діяльність. Адже у вирі суспільно-політичних подій проблеми сиріт начебто втратили свою актуальність. Однак, як засвідчив конкурс, мешканці області вважають, що влада та громадськість повинні значно більше уваги звертати на проблеми сиріт та їх вирішення.