Ніхто не має монополії на Помаранчеву революцію: Марта Фаріон, голова комітету міст побратимів Чикаго-Київ.

Мар’яна Драч
Прага, 7 квітня 2005 року - Після візиту Віктора Ющенка до Чикаго там уже розпочалася підготовка кількох мистецьких та економічних проектів, які мали б зблизити Україну і Сполучені Штати. Щоправда, деякі українці у Чикаго вважають, що організатори зустрічі з президентом України забули про людей, які активно підтримували Помаранчеву революцію. Сьогодні радіо "Свобода" запросило до розмови голову комітету міст побратимів Чикаго-Київ Марту Фаріон, яка спершу розповість про плани співпраці двох міст.

Марта Фаріон
Марта Фаріон Наше місто Чикаго провадить дуже близькі стосунки і проекти з Києвом ще з 1991-го року, ми є міста-побратими. І тому наш мер з мером міста Києва у дуже близьких зв’язках.

Після прекрасного прийому і зустрічі першої леді України, пані Катерини Ющенко з дружиною нашого мера і з головою управління культури, з провідниками культурного життя нашого міста, яке відбулося 5-го квітня зранку, були дуже конкретні домовленості, над якими вже ми розпочали працювати. А саме перше – це є виставка українського авангарду з Національного музею України з приватних колекцій України. Це є авангард 20-30-их років.

Мар’яна Драч

І коли ця виставка буде в Чикаго?

Марта Фаріон

Ця виставка має розпочатися в жовтні наступного року. Для підготовки приїжджає головний директор Національного музею України Анатолій Мельник. Вже у цьому місяці він буде в Чикаго. А другий проект, до якого ми домовилися, - це є приїзд нашого мера Ричарда Дейлі разом з дружиною Марґарет Дейлі до Києва, разом з бізнесовою делегацією. Це планується на цей рік.

Мар’яна Драч

Є також інформація з Чикаго про те, що у Вас деякі українці не задоволені тим, що їх не запросили на зустріч з В.Ющенком. Я маю на увазі заяву голови громадського комітету “Вибори-2004”, пана Юрія Мельника. Він і його колеги вважають, що організатори зустрічі з Ющенком забули про людей, які голосували за нинішнього президента. Через це пан Мельник закликає звільнити консула України в Чикаго, пана Базилевського. Що Вам відомо про цей конфлікт?

Марта Фаріон

Я бачила це в Інтернеті. Мене це дуже здивувало. Ми живемо у демократичному суспільстві, де кожен має право висловити свою думку, але не можна думку однієї особи чи двох осіб брати за думку цілої громади. Тут був іще один виборчий комітет для пана Ющенка, і пан Мельник цього комітету не очолював.

Тільки, щоб зрозуміти математику цього всього. В Чикаго є приблизно 100 тисяч українців. Скажімо, близько 20-ти тисяч більш активних, приблизно 4 400 осіб голосували тут в консульстві. Це ті люди, які мали право голосувати. Але Помаранчеву революцію ніхто не патентував її тільки для себе, хоч пан Мельник хоче бути єдиним.

Зустріч з паном Ющенком (це не була зустріч, це була промова) була спонсорована Державним департаментом, Американською радою з міжнародних відносин. Консульство дуже допомагало їм у цьому, мерія міста Чикаго також. Це не був виступ організований українською громадою. Але на цьому виступі було 1 400 людей, з яких було тисячу українців. І туди майже всі люди, які хотіли попасти, попали. Я і пана Мельника, і його співробітників бачила на цій зустрічі, разом з їхніми знайомими. Вони мали білети, і їх ніхто не заперечував бути на цій зустрічі.

Мар’яна Драч

Пані Марто, Ви як голова комітету міст-побратимів Чикаго-Київ також активно співпрацюєте з українськими дипломатами. Зараз говорять про зміну кадрів в українському зовнішньополітичному відомстві. Як Ви оцінюєте діяльність українських дипломатів у Чикаго? Чи Ви вважаєте, що нова влада може повинна їх змінити?

Марта Фаріон

МЗС має свою політику щодо кадрів, кожні кілька років міняють людей у консульствах. Консул в Чикаго, пан Базилевський дуже шанований у міжнародному консульському корпусі в Чикаго, він, зрештою, очолює цей корпус.

Одинокі особи з діаспори не можуть бути тими, які вирішують, хто буде, чи не буде консулом. Я думаю, що деякі люди занадто собі дозволяють. Ми всі були за Помаранчевою революцією. Одні мали право голосувати, інші не мали цього права, але дуже багато також працювали для перемоги пана Ющенка.