Крим має нового керівника: новим головою ради міністрів Кримської Автономії стан народний депутат Анатолій Матвієнко.

Ірина Халупа Андрій Іванець - політолог та історик, представник кримського штабу “Нашої України”; Юхим Фікс - народний депутат з Криму, СДПУо, член комітету з питань регламенту, депатраменту етики та оргинізаційної роботи ВРУ; Володимир Притула – кореспондент радіо “Свобода”.








Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 20 квітня 2005 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно! Ми продовжуємо свої вечірні програми. На черзі передача “Вечірня Свобода”. Вітаємо всіх, хто нас слухає. Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема на 20 квітня: Крим має нового керівника. Новим головою Ради міністрів Кримської Автономії став народний депутат Анатолій Матвієнко.

Гості: наш колега в Криму Володимир Притула; Андрій Іванець, політолог та історик, представник кримського штабу “Нашої України”.

Юхим Фікс, народний депутат з Криму, член комітету з питань регламенту, департаменту етики та організаційної роботи ВРУ, член СДПУ(О); пан Іван Салій, колишній мер Києва, представник Віктора Ющенка на останніх президентських виборах.

Сьогодні Крим в один день поміняв свого главу уряду. Вранці Сергій Куніцин, голова Ради міністрів Криму подав заяву про відставку. Зі сльозами на очах він заявив, що заради стабільності та злагоди, з метою вирішення складної політичної ситуації він складає свої повноваження.

Сергій Куніцин

В ім’я збереження стабільності та злагоди в Криму з урахуванням інтересів автономії всіх кримчан, ставлячи громадський інтерес вище особистого, а також з метою розв’язання непростої політичної ситуації, керуючись етичними міркуваннями, маю честь подати у відставку. Дякую.

Ірина Халупа

Депутати кримського парламенту підтримали це його рішення і провели Сергія Куніцина стоячи оплесками. Пан Куніцин двічі очолював кримський уряд.

Останні три роки, від квітня 2002-го року. А також від 1998 по 2001 роки. Вранці також пролунало повідомлення, що Президент Віктор Ющенко призначив Куніцина своїм позаштатним радником.

Перша спроба проголосувати за нового голову кримської Ради міністрів провалилася. Навіть депутати з групи “Народний Союз “Наша Україна” проголосували проти Анатолія Матвієнка.

Проте друга спроба увінчалася успіхом, і три години пізніше депутат Верховної Ради України, лідер Української республіканської партії Собор став головою кримського уряду. Ось як він окреслив свої перші кроки для радіо “Свобода”.

Анатолій Матвієнко

Розібратися спочатку з усіма процесами, як відбуваються, спробувати якомога швидше вникнути в глибину цих процесів, сформувати команду і працювати у відповідності з тими очікуваннями, які є в людей, з відповідними вимогами, які поставив Президент із змінами, я сподіваюся, на краще.

Почнемо з того, що я прослухаю інформацію від Сергія Володимировича, у якого спадок я отримую. Я спробую зустрітися з усіма віце-прем’єрами і поговорити про ситуацію з міністрами.

Після того, як я буду мати достатньо інформації, щоб приймати перші рішення, я буду їх вносити, безперечно провівши консультації, і формувати відповідно команду, щоб вирішувати всі поточні проблеми.

Ми будемо вирішувати всі проблеми кримських татар, які всіх інших громадян України і Криму конкретно. І безперечно, що у відповідності з законом, Конституції і можливостями, якщо їх буде не достатньо, то треба шукати, щоб їх вистачало, принаймні для вирішення цих проблем.

Ірина Халупа

Анатолій Матвієнко не кримчанин, родом він з Вінниччини, довгі роки живе в Києві. Власне, це політичне аутсайдерство піде йому на користь, вважає заступник голови Меджлісу кримсько-татарського народу, народний депутат України Рафат Чубаров.

Ось як він прокоментував призначення Анатолія Матвієнка головою Кримської автономії.

Рафат Чубаров

Так, я можу це прокоментувати. Як на мій погляд, Президенту вдалося запропонувати депутатам ВР автономії таку кандидатуру, яка є рівновіддаленою від конкуруючих між собою груп впливу Криму, в кримському суспільстві.

Тому пану Матвієнку, новообраному голові Ради міністрів Криму, буде дуже легко розпочати свою діяльність на цій посаді, як кажуть, з нового листа. Він зможе запропонувати всім однакові умови для роботи. Я думаю, що це є головний позитивний момент в цій події, яка сьогодні відбулася.

Пан Матвієнко маж високий професіональний рівень і високий досвід роботи на попередніх своїх посадах, в тому числі щодо управління регіонами.

Тарас Марусик

Чи Ваша думка, пане Чубаров, збігається з думкою меджлісу та кримсько-татарського народу.

Рафат Чубаров

Так, я хочу сказати, що більшість татарського народу підтримує таку кандидатуру, тобто підтримує кандидатуру пана Матвієнка. І депутати, а їх всього 7, кримських татар ВР Криму, вони всі проголосували за пана Матвієнка.

Тарас Марусик

Пане Чубаров, як би Ви оцінили політику нового уряду Ющенка-Тимошенко щодо Криму і кримських проблем?

Рафат Чубаров

Я думаю, що новообраний Президент і новостворений уряд України тільки-тільки виходить на розуміння необхідності комплексної політики щодо Криму взагалі, зокрема кримсько-татарської проблеми.

Я сподіваюся, що найближчим часом буде здійснено низка заходів, в тому числі і присутні на Кримському півострові Президента України, і це дасть новий поштовх щодо вирішення тих проблем, які тут дуже активізувалися.

Ірина Халупа

Інший народний обранець, Степан Хмара від блоку БЮТ, бачить корупцію найбільшою проблемою в Криму. Отож, нове призначення - це початок наведення порядків.

Степан Хмара

Якщо ми говоримо, що в державі є епідемія корупції, то в Криму - гіперепідемія корупції. Треба серйозно міняти владу, треба голову уряду кримського поміняти і чистку робити в правоохоронних структурах, бо там все пов’язано і так далі.

Наводити порядок, захищати інтереси справді людей і повернути значну частину майна, яке було просто захоплене шляхом грубого порушення законів України, тому міняти владу треба. Я вважаю, що це був би позитив насамперед для самих кримчан і, звісно, для держави.

Ірина Халупа

Народний депутат Ігор Шурма взагалі не вважає це наведенням порядку в Криму, а просто політичними розрахунками. Послухаємо його реакцію на призначення в Криму Анатолія Матвієнка головою кримського уряду.

Ігор Шурма

Бажання сьогоднішньої влади поміняти всіх і вся і розставити кадровий потенціал, який йому підпорядкований, дає можливість зробити один висновок.

Ми стоїмо на порозі десь створення союзу радянських областей України, ми йдемо до однопартійної системи, оскільки зараз будуть пропозиції, очевидно, підняти поріг відсотковий у парламент.

Ми йдемо до створення мегапартії, почесним головою якої є Президент України, а входять туди всі найвищі посадовці.

Тому те, що відбувається в Криму, це є логічне продовження становлення нової єдиної політичної сили. І не випадково, що претендентом є Матвієнко, оскільки, мені здається, що сьогодні Президент намагається розрулити конфлікт українсько-народної партії. Оскільки президентом на посаду заступника голови ВР є Юрій Костенко і був Матвієнко.

В принципі, кандидатури рівні, аби не створювати чергового конфлікту в таборі переможців, одного вирішили дати на півострів, а другого намагатися проштовхнути в крісло.

Ірина Халупа

Володимире Притула, перша спроба голосування за пана Матвієнка провалилася, тобто він не отримав належну підтримку, а три години пізніше сталося чудо, і він став новим головою кримського уряду. Що сталося за ті три години? Кого переконали і яким чином?

Володимир Притула

Як я бачив, перша спроба не вдалася ще й тому, що не дуже спрацював як спікер Борис Дейч. Він поставив на голосування не підготовлене питання, не виступив претендент, під час спротиву частини депутатів це питання, звісно, не пройшло.

Але три години, звичайно, йшли переговори, переговори у фракціях. В першу чергу, як я бачив, не голосували депутати від помаранчевої фракції, навпаки, депутати, які б мали начебто голосувати.

Лідер цієї фракції Анатолій Бурдюгов заявив, що він вимагає, щоб це голосування проходило бюлетенями, тобто, фактично, підтримав опозиційний проросійських депутатів.

Очевидно, що з ними розмовляв перший заступник державного секретаря Іван Васюник, очевидно, він переконав. Частина депутатів проурядових, прокуніцинських депутатів, очевидно, вони розмовляли, в тому числі і з Сергієм Куніциним. Куніцин публічно після перерви закликав своїх прихильників голосувати за Анатолія Матвієнка.

Ірина Халупа

Пане Іванець, чому все ж таки було знято Куніцина? Він же міг перепрофілюватися, так би мовити, і стати людиною Ющенка, теж. Ні?

Андрій Іванець

Я думаю, що він не міг стати повноцінною людиною Ющенка саме в цей період. Він сприймається помаранчевої частиною кримського політикуму, як представник режиму Януковича, Кучми та Медведчука. Оскільки він очолював виконавчу владу під час цих брудних виборів.

Може в Криму вони не були настільки брудні, як в Донецьку чи на Луганщині, але, в принципі, дуже негативно він сприймається саме як представник того режиму.

Ірина Халупа

Як Ви думаєте, от пан Чубаров вважає, що саме аутсайдерство нового голови уряду, пана Матвієнка, може і певна необізнаність специфікою кримського регіону, буде йому на користь. Мовляв, він буде до всіх ставитися однаково.

Як Ви думаєте, з кримської точки зору, це плюс чи мінус? Це йому допоможе чи навпаки, буде йому перешкоджати?

Андрій Іванець

Тут є певний недолік, оскільки він насправді ще не дуже знається на кримській специфіці. Але я впевнений, що він зможе це швидко подолати.

А всі інші дані, щоб успішно проводити роботу на посаді прем’єра в Криму в нього є. І адміністративний досвід на Вінниччині і законодавчий досвід, і зв’язки з новим керівництвом країни, оскільки його, фактично, пропонував Президент держави, а з другого боку, він є наближений до Юлії Тимошенко.

І завдяки такій розстановці сил, підтримці його сьогодні елітами вже Криму, він може зробити достатньо суттєвих кроків для покращення ситуації в Криму.

Ірина Халупа

Яке відлуння, яка реакція кримського політикуму на цю подію, Володимире?

Володимир Притула

Я розмовляв з багатьма політиками. Звісно, реакція цих політиків залежала від того, до якого табору вони належать.



"З вiдставкою Сергія Кунiцина впав останнiй оплот старого полiтичного режиму Кучми", - сказав С.Гавриш. Чи мусить мати президент України свою людину в Криму?

Володимир Притула

Я розмовляв з багатьма політика. Реакція цих політиків залежала від того, до якого табору вони належать. Наприклад, сам С.Куніцин хоча виглядав дещо розгубленим під час своєї відставки, тим не менше потім, коли я у нього брав інтерв’ю, він казав, що задоволений кандидатурою А.Матвієнка, він казав, що знає його 15 років, знає його по партії, вони разом створювали НДП.

Потім, коли Матвієнко пішов в опозицію, Куніцин сказав, що вони підтримували дуже добрі людські стосунки, що це для нього дуже важливо було.

Він сказав мені, що якби Президентом була запропонована інша кандидатура на посаду прем’єр-міністра Криму, то, можливо, він не подав би у відставку.

Більшість проурядових політиків добре відгукувалися про А.Матвієнка, вони згадували про його посади, про те, що він був першим секретарем українського комсомолу, був лідером НДП, що він був главою адміністрації, тобто це був позитив.

Про реакцію кримських татар Меджлісу ми вже говорили, вони підтримали. Було видно, що кілька проросійських політиків просто зривали це голосування, вони вимагали, щоб С.Куніцин не подавав у відставку, заявляючи, що таким чином С.Куніцин має проявити свою волю, показати, що автономія – це автономія.

Думка моїх колег, що вони просто працювали на дестабілізацію.

Комуністи, я з ними розмовляв, і вони заявляли на сесії, що вони не підтримують А.Матвієнка, як і не підтримували кандидатуру Ю.Тимошенко, тобто вони принципово проти цієї політичної сили.

Ірина Халупа

Пане Іванець, хто насправді керує Кримом: Дейч, голова Ради міністрів? Хто там старший?

Андрій Іванець

Фактично за конституційними повноваженнями голова ВР АРК насправді має найбільшу можливість впливати на ситуацію в Криму. Це як і формальний статус, так і реальний статус.

Б.Дейчу вдалося зберегти важелі впливу на ситуацію, завдяки його відносно поміркованій позиції під час революції, коли він був у таборі Януковича, але не був зачинателем якихось радикальних дій, ну і завдяки своєму маневруванню під час президентства В.Ющенка, він зберігає важелі впливу на ситуацію в Криму.

Ірина Халупа

Чи він знайде спільну мову з новим головою Ради Міністрів?

Андрій Іванець

Так, бо хоча в нього є вплив в Криму, але для того, щоб продовжити своє політичне існування, він повинен шукати шляхів до нової влади по конструктивній співпраці, тому вони приречені на співпрацю найближчим часом: і новий голова уряду, і старий голова кримського парламенту.

Ірина Халупа

"З відставкою С.Куніцина впав останній оплот старого політичного режиму Л.Кучми," – сказав сьогодні С.Гавриш. Пане Фікс, чи насправді так сталося?

Юхим Фікс

На мій погляд, діє Конституція АРК, і сказати, що останній оплот – це не зовсім коректно, тому що є депутати автономії, які сьогодні прийняли відставку С.Куніцина і призначили на посаду голови Ради Міністрів А.Матвієнка. Тому оплот впав чи не впав, то є ВР, є легітимний орган влади, і влада діє в Криму в межах Конституції і України, і АРК.

Ірина Халупа

Пане Фікс, Ви є кримчанином. Що Ви думаєте? Яке ця подія на Вас справляє враження, що пан Матвієнко тепер очолює Раду Міністрів Криму? З точки зору кримчанина – це добре для Криму, це добре для України?

Юхим Фікс

По-перше, це все було очікуваним, тому що після очікування виборчої кампанії ті сили, які представляли і представляють в Криму діючу владу, намагалися і робили все для того, щоби змінити керівництво виконавчої влади в автономії. Але деякі діяли на свій розсуд, незважаючи на те, що є відповідна норма Конституції автономії.

Можна по-різному відноситися до С.Куніцина, але не бачите те, що за ці роки йому вдалося зробити головне, зробити так, щоб була і міжнаціональна злагода, щоб і соціально-економічні показники досить вагомі в автономії, то це треба відзначити.

Але призначення А.Матвієнка зніме дуже важливу проблему, конкуренцію серед різних політиків в Криму, в першу чергу серед представників помаранчевого табору, тому що і серед них були представники, які претендували в тій чи іншій мірі на цю посаду.

Призначення А.Матвієнка, на мій погляд, позитивний крок. Те, що голова ВР автономії, згідно з Конституцією, пропонував А.Матвієнка, кандидатуру якого було погоджено Президентом, то це позитивний крок.

Ірина Халупа

Пане Салій, чи мусить Президент мати свою людину, на Вашу думку, в Криму?

Іван Салій

Не лише Президент, Україна мусить мати.

Я повинен сказати, що я давно знаю С.В.Куніцина і можу підтвердити, що для України він як прем’єр-міністр, свій час як керівник району, ініціатор, який виносив, я бачив це на власних очах, на своїх руках і плечах територію пріоритетного розвитку, тобто він стабілізував багато у чому ситуацію в Криму, зробив багато, і те, що він пішов, як сказали, зі сльозами на очах, то я скажу, що це зрілий політик і державний діяч. Він вчинив так, як і мусив вчинити.

Чому? Тому, що, будучи у Севастополі довіреною особою, я читав і дивився виступи навіть перед третім туром, перед переголосуванням, його політична лінія була неадекватна ні посаді, ні вже інтересам держави, все-таки НДП і В.Пустовойтенко не найкраще прийняли рішення.

Я просто вболівав за нього, за Крим і Севастополь. Тим більше, що Севастополь – це оголосили третій тур третьою “осадою” Севастополя, там була така атмосфера. Сьогодні це відбулося так добре.

Я хотів би наголосити, що А.Матвієнко – це успіх і для Криму, і для України, і це здатність В.А.Ющенка толерантно, але наполегливо вирішити кадрове питання без ускладнень. Це дуже вдале сьогодні рішення.

Я знаю Анатолія Сергійовича як політика, патріота, який здатен був завжди на політичні кроки з елементом самопожертви і здатен до боротьби.

Я вітаю Віктора Андрійовича, тому що йому було найскладніше, і він на відміну від Л.Кучми не наполягав на своїх непрохідних кандидатурах, він спробував, бо були ж різні кандидатури, але ж якщо вони не є прохідними, то він не протискував, як це робив Кучма у свій час.

Ірина Халупа

Пане Фікс, кримська специфіка, ми вже цей термін почули сьогодні раніше, наші колеги з Криму порушили цю тему. А що ж таке кримська специфіка? Ми знаємо, що в Криму живуть кримські татари, це їхня історична земля. У Криму також дуже багато росіян. Це було улюблене місце військових пенсіонерів, скажімо так. В Криму також дуже багато грошей.

Отже, як би Ви сказала, чи попередній уряд належно займався Кримом? Чи думаєте Ви, що ухвалення пана Матвієнка головою Ради Міністрів – це крок до розв’язання чи розуміння цієї кримської специфіки?

Юхим Фікс

По-перше, я хотів би для себе зауваження зробити.

Тут Іван Миколайович казав про те, чи своя людина, чи не своя, то я так думаю, що своя людина чи не своя, то це не зовсім коректний термін.

Ірина Халупа

А що Ви пропонуєте?

Юхим Фікс

Стоїть людина на державницьких позиціях (патріот України) і те, що Іван Миколайович дав дуже високу оцінку Сергію, це дуже приємно, тому що ця людина заслужила це. Я хочу сказати, що перший український прапор в 92-му році був на приміщені мерії “Красноперекопська” – це дуже важливо.

Зараз по цій проблемі. Так Крит має свою специфіку – це міжнаціональні проблеми, це проблеми відносин з Росією, це проблеми пов’язані з розташуванням Чорноморського флоту, це санаторно-курортний регіон.

Ви правильно сказали санаторно-курортний регіон, де дуже багато цікавих речей і люди мають інтерес до цих регіонів. І дуже велика проблема, проблема наділення землею депортованих народів. Цей вузол проблем, які вдавалось в більшій мірі чи в меншій мірі, але вдавалося вирішувати попередній владі – це треба відзначити.

І зараз Анатолію Матвієнку всі ці проблеми треба буде вирішувати. Та є проблема в тому, що він не знає регіону, є проблема в тому, що він не знає людей, є проблема в тому, що треба буде швидко навіть досить швидко ці проблеми знати і швидко вирішувати всі ці проблеми.

Але я згоден з тим, що Анатолій Сергійович, він має досить серйозний досвід праці в роботі, він був вже і головою обласної державної адміністрації, і ці напрацювання, які він робив керуючи Комітетом по місцевому самоврядуванню. Я думаю, це йому допоможе у вирішенні цих важливих питань, які там є.

Я думаю, якщо ми кажемо про державницькі позиції, то зараз треба буде все зробити для того, щоб підтримати Анатолія Сергійовича і робити все для того, щоб він якнайшвидше ввійшов в ритм Криму. Тому, що зараз немає часу, через декілька місяців всі ми підемо на вибори і будемо один одного критикувати, і мочити.

Іван Салій

Ви знаєте, в чому особливість Криму і Севастополя? Центр все таки проблеми економічного плану не вирішував від політичних проблем в останній період ухилявся, центр зосереджувався (фраза нерозбірлива) цих шматків землі ласих і на якихось святкових заходах.

Я переконався в цьому, тому що в грудні в Севастополі в квартирах 14 градусів температура, опалення немає. Що проблема зробити газове постачання?

Крим, щоб ви знали по показникам в середньому займає позиція в Україні, але доріг щонайменше, залізниць найменше, житла чи не на останньому місці, тому що в Криму, ви знаєте, сільського населення до 70-ти%. Це в нас міського в цілому по Україні 70 без мало 68%.

В Криму є серйозні економічні проблеми і далі нехтувати бюджетними показниками для Криму я можу видати їх або подати таку пораду, що Анатолію Сергійовичу перш за все треба займатись так бюджетом, як займається Омельченко Олександр Олександрович - 400 днів на рік кожний день і більше чим кожний день треба займатися бюджетом, там проблема в цьому.

А що до кримських татар, то вони мені і так говорили при особистих зустрічах. Дивіться, які ми активні, які пасивні українці і ще активніші росіяни. Вони мені казали, що татари більше українців в Криму, ніж українці. Я вважаю, що політика наша компактна в розселення татар не була найкращою і не потрібно створювати штучні резервації. І ми повинні визнати, раз це наші громадяни, абсолютно їхню рівність в усіх вимірах, і не лякатись їх.

А щодо росіян, то я теж мав час перед передачею подумати і сказати чому, якщо росіян в Криму, то обов’язково Крим до Росії. Якщо “Челсі”, то ніхто не переміновує в “Спартак” його, ніхто не хоче приєднувати їх до Росії. Там росіяни повинні чітко знати громадяни України повинні бути патріотами України.

Єврейське населення живе по всьому світу і служить хоч Америці, хоч Росії, і не забуває про Ізраїль. У нас же, як тільки російське населення, то це обов’язково якісь акції, я думаю, що це недоречно.

Ірина Халупа

Ось недавно цими днями один депутат Держдуми знову заговорив про споконвічність російської кримської землі?

Юхим Фікс

По-перше, мені не доречно бути адвокатом влади, але ж ви розумієте...

Ірина Халупа

Якщо треба, то треба.

Юхим Фікс

Я хочу, що сказати так можна критикувати владу, яка пішла, але не бучити те, що за багато, багато років вперше в Крим прийшов газ і газопровід Джанкой Керч і будується газопровід по південному берегу. Перший тролейбус 30 років Керчі пускали тролейбус - 42 кілометри доріг.

З 91-го року закінчилась переправа і пустили паром, тобто є зрушення, але ми вже давно не чули те, що ми вчора почули на мітингу присвяченому 222-й річниці приєднання Криму до Російської імперії і виступи видатних російських політиків, депутатів Держдуми , які зосередили свою увагу на перегляді статусу Криму – це вже інша справа, це дуже небезпечно. В цій ситуації міняється Виконавча влада в Криму і Анатолію Сергійовичу це треба буде вирішувати. Тобто, ці проблеми кримські це велика...

Десь вже 14 років ми всі кажемо Конституція Криму, особливий статус Криму, але дуже мало робимо, щоб наповнити цю Конституцію конкретним змістом, щоб законодавчі акти привести України відповідність до Конституції України й Криму .

Те, що зараз було сказано, Омельченко в Києві робить, щоб дати можливість економічні зрушення робити, щоб центр допомагав Криму робити економічні зрушення, давати можливість робити цю справу.

Зараз, я думаю, для мене, як народного депутата України, це буде моя допомога для нового керівника кримського уряду в цій справі. Це буде конкретно, тому що я можу йому плече підставити тільки конкретними речами.

Ірина Халупа

Панове, ви зачепили цікаву проблему щодо кримської автономії. Ось пан Фікс, Ви сказали, що може з тим новим кримським шефом з приходом пана Матвієнка центр буде приділяти більше уваги кримським проблемам.

Я б хотіла Вас запитати пане Юхиме, що насправді дала ця Криму автономія, за яку так ревно боролися свого часу? Чи був і є якійсь реальний толк з цього, чи це просто велика проблема?

Юхим Фікс

Я був серед тих людей, які вперше робили цю справу пов’язану з відродженням автономії. Я був депутатом ВР Криму цього І скликання 1990-1994 рр.

Були дуже великі задуми, задуми пов’язані з розмежуванням повноважень між органами державної влади України і Криму. Були напрацювання і прийняті закони про розмежування майна. Тобто були розроблені перші дуже важливі кроки, які забезпечили міжнаціональну злагоду і мир в автономії і в Криму, те, що не було зроблено в других республіках і, де сьогодні ще йде війна і т.д.

Але коли в 1994 році прийшов перший і останній президент Криму Юрій Мешков, то все це було порушено. Сьогодні всі оці наслідки ми маємо в нашому спільному житті.

Ірина Халупа

В печінках це все сидить.

Юхим Фікс

Безумовно. Сьогодні найважливіше всі ці проблеми вирішувати. Але мені здається, що якби ми разом і центр, і Крим, і центральна і кримська влада сіли і порозумілися по проблемам Конституції автономії, по конкретним проблемам зв’язаним з бюджетом, з фінансами. Тобто зробити Крим дійсно санаторно-курортним регіоном, таким, який би приносив великі кошти для держави і для Криму. Це було б дуже добре.

Якщо ця влада зрозуміє все це, то я думаю, що це буде правильно. Ми скоро маємо 100 днів як президент, а сьогодні ще і не призначений постійний представник президента України в АРК.

Я розумію, що голова уряду дуже велика проблема: з’ясовувати, винаходити рішення. Але це ж указ і все. Мені здається, що центральна влада ще не знає, що робити з Кримом, які підходи до нього робити. Це, мені здається, не дуже здорово, будемо так казати.

Може, з призначенням сьогодні Матвієнка щось буде зрушуватися, будуть якісь то рухи в цьому напрямку. Але сьогодні маємо те, що маємо.

Ірина Халупа

Пане Салій, свого часу в одній з наших передач я пам’ятаю наш донецький кореспондент сказав таке, що центральна влада ніколи не займалася донецьким регіоном, тому маємо те, що маємо сьогодні у Донецькій області, тому останні вибори були такими, якими вони були, тому певні сили могли розігравати цей розподіл Схід-Захід.

Ось пан Фікс каже, що може центральна влада, нарешті, приділятиме Криму цю увагу, на яку він заслуговує. Що повинна робити центральна влада щодо Криму, на Вашу думку?

Іван Салій

Я повинен підтримати ідею, що центральна влада, напевно, останні 3-4 роки займалася питаннями приватизації. Іншими питаннями не займалася, регіонами, але держала їх в якихось, можливо, єжових рукавицях.

Ірина Халупа

В підвішеному такому стані.

Іван Салій

Чому не займалась Донецьком? Донецьк мільйонне місто, більше мільйона, до сьогодні не має ні одного метр метрополітену. Держава взагалі-то могла би щось зробити, якби вони були такі лідери, як в свій час в Дніпропетровську і таке інше. Це просто неприпустимо. Оце вам і роль держави, скажімо.

Відносно Конституції Криму. Я думаю, що в зв’язку з тим, що перед нами конституційна реформа і адміністративно-територіальна реформа, то досвід функціонування влади і розподілу влад, скажімо, в Криму є позитивним і його треба вивчити.

Зверніть увагу як президент запросто змінює губернаторів, вже і по двічі і, яка непроста процедура, і це правильно, що непросто змінити керівника уже в Криму.

Тобто, мені здається, що росіяни, в тому числі Путін, повторив цей досвід, коли сьогодні пропонує в своїх федераціях губернатора, а потім його обирають в великій мірі. Тобто я хотів би, щоб ми вивчили цей досвід.

Ірина Халупа

Ви вважаєте це демократичним досвідом?

Іван Салій

Ні, я вважаю, що це для України не найгірший досвід. Федералізація ще не завершилася, боротьба за федералізацію, за унітарність держави. Це треба враховувати. Мало, що у нас демократичні є якісь і прагнення, але ми ж повинні їх супроводжувати в такому темпі, щоб не розвалилась держава. Я не виключаю таких всяких ще випробовувань.

А з точки зору центру, то він ніколи коштів не відпускав. Центр ділив і землі кримські. Ось у мене є указ президента України про затвердження меж Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника. Тут уряд тільки виконувати повинен, скажімо. Буквально він виконав, постанову випустив АРК зразу через кілька днів, і розділяється там земля в Форосі і в інших місцях.

Тобто, я думаю, що центр зневажливо ставився і ставиться до проблем Севастополя. Проблема Севастополя не тільки російський флот, житло не будується практично, тепла немає в квартирах. До чого тут російський флот?

Ірина Халупа

Але зараз будування житлових будинків – це проблема центру чи це проблема автономії?

Іван Салій

Ви знаєте, вона проблема всіх. Якщо не будується житло, то це й є проблема центру. Якщо його будують багато, або якщо нас ввели в оману, що в Києві його багато будується, то це є проблема центру, який не розуміє, що якщо Київ будує 1 млн. квадратних метрів житла на рік, а раніше давав півтора, то йому треба збільшити в 2,5 рази, щоб колись досягнути цих європейських масштабів. Сьогодні 1 квадратний метр житла до сьогодні будується на рік, а ми 0,3-0,4 в Києві.

Таким чином я хотів би наголосити, що мені здається, що Віктор Андрійович тепер уже повинен здійснити свій візит і в Крим, і побачити, що в Сімферополі є ще житло, де люди живуть, коли Катерина ІІ його побудувала. Ви знаєте, це жахливий стан наших малих міст.

Ірина Халупа

Воно, напевне, в кращому стані, ніж те, що було побудовано в 60-тих роках.

Іван Салій

Ні, стільки народу, як в циганській оцій кибитці. Можете підтвердити, там сам ходив по вулицях. Я навіть не міг збагнути, що так люди можуть жити в процвітаючому краї. Тобто ми реально не знаємо життя цих міст в даному випадку. Тим більше, що в селах більші повинні хати бути, а у нас там в котеджі житла мало, тісно, небагато живуть. Тобто небагато живуть сьогодні кримчани. Центр повинен займатись. А як займатись? Вдвічі повинен фінансові ресурси залишати на місці.

Ірина Халупа

Пане Фікс, якщо центр буде вирішувати всі проблеми аж до житла, чи ми тоді не зберігаємо всю вертикаль совєцької (радянської) влади?

Юхим Фікс

Зараз Ви праві. Ми зачепили дуже велику і важливу проблему місцевого самоврядування, проблему того досвіду, який має сьогодні ...

Ірина Халупа

Чому Ющенко має прокладати дороги і будувати будинки?!

Юхим Фікс

Почекайте, ми зараз не про це кажемо. Я хочу підтримати Івана Миколайовича в цій справі, а він досвід має дуже великий життєвий і практичний.

Дивіться, що робиться. От ми зараз з вами казали, що президент призначає свою людину. Правильно, це згідно з Конституцією. А ця людина, яка призначена президентом не завжди відповідає очікуванням громадян по місту проживання в регіоні.

Людина повинна вирішувати проблему людей, а в неї немає важелів їх вирішення. Немає бюджету. Ми тут йому кажемо зверху і кажемо, що ти повинен зробити внизу. Зараз бюджет ми затвердили. 85% бюджету місцевих влад – це бюджет, який повинен піти на виплату заробітної плати, пособій і т.д. За ці 15% повинні заплатити за світло, за це, за се.

Що потім робити? Люди, які мешкають в цій місцевості не знають цю людину, яка керує, вони пов’язують цю людину з центральною владою. Це дискредитує центральну владу в першу чергу. Ми бачили зараз призначення і зміщення з посад.

Тому сьогодні потрібно робити реформу місцевого самоврядування. Всі ці питання, що ви зараз казали: житло, дороги, газ, вода все віддати місцевій владі, децентралізувати. Місцева влада повинна за все відповідати перед своїми виборцями і жителями того чи іншого регіону. А центральна влада повинна тільки контролювати і стратегічні питання вирішувати. Оце буде нормальна держава.

Те, що зараз Путін робить можна критикувати, але це перші спроби. Досвід, який в 1991 році Крим зробив треба вивчати.

Ірина Халупа

Дякую вам, шановні гості.

Слухайте “Свободу” і шануймося!