Україна має намір приєднатися до Плану дій із набуття членства в НАТО в 2008 році - заявив сьогодні міністр закордонних справ Борис Тарасюк на засіданні Комісії Україна-НАТО, що відбулось у Вільнюсі.

Оксана Пеленська

Прага, 21 квітня 2005 - Найближчі три роки потрібні Україні для того, щоб реально провести військову реформу, а також реформувати економіку і соціальну сферу. Лише тоді, на думку Бориса Тарасюка, можна буде говорити про готовність України до співробітництва з НАТО в новому форматі. І генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер підтвердив, що процес інтеграції України в НАТО не може бути автоматичним і залежатиме від успіху реформ.

Борис Тарасюк і генеральний секретар НАТО обмінялись листами про приєднання України до Програми боротьби з тероризмом у Середземномор’ї, яка називається “Активні зусилля”. Таким чином Україна вперше долучається до операції НАТО, що була розпочата відповідно до статті 5 Договору про НАТО. Операція “Активні зусилля” започаткована після терактів у Нью-Йорку та Вашинґтоні 11 вересня 2001 року, а стаття 5-а передбачає допомогу країн – членів НАТО в разі збройного нападу на одну із них.

Борис Тарасюк: “Дозвольте мені нагадати, що Україна не послуговується, а радше сама робить свій вклад у стабільність та безпеку континенту. Під час Помаранчевої революції було популярним таке гасло: “Свободи не зупинити”. Перефразовуючи його, я б хотів сказати: “Рух України не зупинити”.

Проблеми безпеки і розвитку демократії в Вільнюсі також обговорювала державний секретар Сполучених Штатів Америки Кондоліза Райс, яка прибула туди у вівторок у рамках свого європейського турне. Зокрема, вона наголосила на потребі тіснішого євро-атлантичного діалогу.

Кондоліза Райс: “НАТО відгукнулось на історичні вибори в Україні шляхом запрошення її до інтенсивного діалогу у справі членства. Під час зустрічі минулого місяця президент Буш запевнив президента Ющенка в підтримці України щодо її інтеграції до євро-атлантичних структур”.

У Вільнюсі Кондоліза Райс зустрілась з представниками білоруської опозиції. Напередодні у Москві вона назвала режим у Білорусії “останньою диктатурою в Європі”. Кондоліза Райс: “Люди повинні мати можливість висловлювати протест, свою думку. Ми говоримо про бажання мати більш незалежні мас-медіа і незалежні голоси в Білорусі. Це ті принципи, які Сполучені Штати підтримують”.

Як повідомив сьогодні міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, президент Віктор Ющенко у воєнній доктрині України відновив положення про мету вступу України до Європейського Союзу і НАТО, яке минулим українським президентом було з неї вилучене. Нинішнім днем також набуває чинності План цілей Україна-НАТО на 2005 рік у рамках Плану дій Україна-НАТО.