В Одесі звернули увагу на проблему СНІДу.

Петро Каландирець

11 травня в Одесі проведена прес-конференція організаторів акції „Пам’ятай, щоб жити”, яка відбуватиметься найближчої неділі. Згаданий захід присвячений Всесвітньому дню пам’яті людей, які померли від СНІДу, а серед його організаторів є одеський міський голова, міське управління у справах молодіжної політики, сім’ї і туризму, Міжнародна гуманітарна організація „Лікарі без кордонів”, Регіональне відділення Всеукраїнської мережи „Клуб взаємодопомоги „Життя плюс”, фонд „Дорога додому” та інші.

На Півдні України епідемія ВІЛ –СНІД вийшла за рамки медичних питань, охопивши цілий спектр соціальних, економічних і політичних проблем. Саме тому в Одесі кожну третю неділю травня, п’ятий рік поспіль, вшановують Всесвітній день пам’яті тих, хто помер від СНІДу. Проведення згаданої акції для Одеси стало традицією.

Упродовж останніх двох місяців працівники і волонтери організацій, які займаються пропагандою профілактики негативних проявів, проводять інформаційні заняття для учнів шкіл, студентів вищих навчальних закладів міста. Начальник управління молодіжної політики, сім’ї і туризму Одеського міськвиконкому Віктор Аксанюк запевнив, що нова міська влада приділятиме особливу увагу проблемі поширення ВІЛ-СНІД у причорноморському місті.


Віктор Аксанюк: „ Міська влада занепокоєна ситуацією, яка склалася в Одесі. Мені дуже приємно, що є така велика коаліція організацій, які займаються проблематикою СНІДу та лікуванням хворих. Я вважаю, що проведення в Одесі Днів пам”яті є доброю традицією”.

15 травня на центральній вулиці міста Дерибасівській у кав’ярні „Гамбринус”, розпочне роботу виставка організацій, які надають соціальні послуги населенню в Одесі у сфері збереження здоров’я, профілактики ВІЛ-СНІД.

Цього дня розпочнеться і концертна програма, під час якої виступи творчих колективів чергуватимуться зі свідченнями тих, хто на власному досвіді відчув біль втрати рідних, друзів, знайомих від цієї дотепер не виліковної хвороби. 15 травня в Одесі навколо великої символічної червоної стрічки волонтери та фахівці громадських організацій, учасники різноманітних заходів запалять свічки в пам’ять про жертви СНІДу.

Під час акції буде організований збір добровільних пожертв, які будуть передані ВІЛ-інфікованим дітям в Одеській області. За даними Одеського обласного центру з профілактики і боротьби зі СНІДом, станом на 1 квітня 2005 року в регіоні офіційно виявлені 11.056 ВІЛ- позитивних осіб. Близько 2 тисяч з них – діти.

Учасники прес-конференції в Одесі висловили занепокоєння фактами дискримінації ВІЛ-інфікованих дітей. На реальні проблеми звернула увагу присутніх на прес-конференції лідер громадської організації „Здоров’я, жінка, довголіття” та консультант Міжнародних організацій у країнах СНД з питань ВІЛ-СНІДу і репродуктивного здоров’я Наталка Низова. Наталка Низова: „Я хочу звернути увагу присутніх на дуже важливий момент. Ми сьогодні кажемо про катастрофічне зростання кількості ВІЛ- інфікованих в Одесі, але ми не кажемо про те, що більшість цих людей тестуються анонімно і лише 10 – 20 % з них є на обліку у центрах СНІДу і мають можливість офіційно отримувати ліки. Сьогодні, не лише в нашій країні, щодня трапляються випадки, коли у лікарняних закладах помирають люди і лише випадково з’ясовується, що у них ВІЛ-позитивний статус. Така сама ситуація відбувається з дітьми. Це та проблема, над якою дуже багато слід працювати державним і недержавним організаціям, розуміючи, що доступ до „груп ризику”, проблем дискримінації є причиною того, що люди, навіть знаючи про свій ВІЛ- позитивний статус, приховують його”.

Голова громадської організації „Здоров’я, жінка, довголіття” Наталка Низова висловила думку, що проведення в Одесі „Днів Європи” може стати новою можливістю, щоб ще раз заявити, що „Україна має надзвичайно обмежені ресурси для лікування і підтримки ВІЛ-позитивних людей і інфікованих дітей. В Одесі нині мешкає дві третини всіх дітей, які народжені ВІЛ- позитивними жінками в Україні”. На її думку, „Україна у майбутньому може втратити можливість оптимістично говорити про продовження життя для ВІЛ-позитивних дітей”.