Воля чи 10 років тюрми: адвокати й обвинувачення бачать різний кінець справи Павла Лазаренка в США.

Мар’яна Драч

Прага, 24 травня 2005 – Ось уже сьомий рік за океаном триває розгляд справи колишнього українського прем`єра Павла Лазаренка за звинуваченнями у здирництві та відмиванні грошей в американських банках. Напередодні чергового слухання, яке має відбутися в Каліфорнії наприкінці червня, лунають суперечливі заяви про те, що ж очікує колишнього керівника України. Адвокати сподіваються, що Лазаренка скоро випустять на волю, на противагу колишньому американському прокурору, яка передбачає, що екс-прем`єр України проведе за ґратами щонайменше десятиліття.

20 травня американський федеральний суддя Мартин Дженкінс зняв понад половину пунктів обвинувачення із Павла Лазаренка, бо вирішив, що вони не підтверджені доказами. Проте колишній американський прокурор, яка вела цю справу, переконана, що екс-прем`єра України посадять щонайменше на десять років. Марта Борщ пояснює це тим, що за кожним із 14 пунктів обвинувачення, які залишив суддя (а саме він має право визначити термін покарання), Лазаренка можуть засудити до 10 років.

Натомість адвокат колишнього українського прем`єра Марина Долгопола звинувачує Марту Борщ у некомпетентності. Вона не виключає, що справу Лазаренка в американському суді скоро можуть закрити:

"Цей коментар можна оцінювати лише як бажання пані Борщ щодо вердикту у цій справі. Оскільки насправді 23 червня буде продовжене попереднє слухання у справі Павла Лазаренка. І на цьому засіданні планується розгляд повторного запиту захисту щодо закриття справи. У цей день навіть теоретично не може вирішуватися питання щодо призначення покарання, як про це стверджує пані Борщ".

Павла Лазаренка заарештували у Сполучених Штатах у 1999-му році. У червні минулого року федеральне журі визнало його винним у відмиванні грошей та здирництві, але він каже, що заробив свої мільйони не порушуючи законів. Адвокати говорять, що звинувачення проти Лазаренка сфабрикували й передали за океан тодішній президент України Леонід Кучма і генеральний прокурор Михайло Потебенько, які таким чином намагалися позбутися політичного опонента. Михайло Потебенько змальовує протилежну картину:

"Матеріали ще були до мене - розслідувалася справа по факту. А потім при мені була винесена постанова про порушення кримінальної справи і було внесено подання у Верховну Раду, де я ( як Генеральний прокурор) попросив до притягнення до кримінальної відповідальності і арешт за ті правопорушення, які слідчі назбирали. Абсолютно ніколи Кучма до мене звертався з цього питання і ніякого замовлення, ніякого тиску абсолютно ні від кого не було."

На інші запитання радіо "Свобода" пан Потебенько обіцяв відповісти пізніше. Справа в тому, що його самого очікує суд у Києві 16 червня за позовом Лазаренка, який звинувачує колишнього генпрокурора у наклепі.

Після завершення судової епопеї в Америці, Павло Лазаренко хотів би повернутися на Батьківщину. Тим не менше, і нинішній генеральний прокурор України радить йому цього не робити. Як сказав нещодавно Святослав Піскун, в Україні на Лазаренка є своя кримінальна справа. А тим часом, очікуючи вироку американського суду, колишній український прем`єр і далі живе під домашнім арештом у трикімнатній квартирі в Сан-Франциско. За право жити в квартирі, а не в камері, з рахунків Лазаренка було внесено рекордну грошову заставу – 86 мільйонів доларів.