Президент Чеської Республіки Вацлав Клаус підтримає вступ України до Європейського Союзу, вважають у Празі.

Оксана Пеленська
Прага, 13 червня 2005 - У вівторок розпочинається триденний державний візит в Україну президента Чеської Республіки Вацлава Клауса. Як голова Чеської держави Вацлав Клаус відвідує Україну вперше. В Україну з президентом прибуде і його дружина Лівія.

Востаннє чеський президент, тоді ще ним був Вацлав Гавел, відвідав Україну в 1997 році, під час саміту центрально - європейських країн, який відбувся у Львові. А президент України не приїжджав до Чехії ще довше - вже понад 10 років, хоча в історії обох держав за останнє десятиліття відбулись великі зміни. Чехія стала рівноправним членом Європейського Союзу, і вже понад рік її громадяни безтурботно перетинають європейські кордони. Чеська Республіка також увійшла до НАТО, таким чином інтегрувавшись у систему транс-атлантичної безпеки. Долю України змінила Помаранчева революція, яка значно посилила інтерес західних держав, особливо сусідів, до України.

Зокрема, підкреслений інтерес до інтеграції України в ЄС продемонструвала нещодавня празька конференція представників правоцентристських політичних партій країн Вишеградської “четвірки”, яка у своїй декларації одностайно проголосила, що Україна отримала історичний шанс подолати труднощі на шляху до демократії й розпочати процес, який не на словах, а на ділі перетворить її у квітучу і справедливу державу. Саме ці слова записані у Декларації. І Уряд Чеської Республіки, який нещодавно очолив новий прем’єр Ïржі Пароубек, також готовий надати Україні свою підтримку. Зокрема, наприкінці минулого тижня в Варшаві Ïржі Пароубек пообіцяв українському прем’єрові Юлії Тимошенко скасувати оплату за в’їздні візи до Чехії громадянам України. За його словами, запровадження безкоштовних віз заплановане на початок наступного року.

Чи можна чекати такої самої активної підтримки України зі сторони чеського президента? На запитання відповідає відомий чеський політолог Любош Палата:

“Гадаю, що позиція чеського президента щодо вступу України до Європейського Союзу і до НАТО буде ще більш доброзичливою, ніж та, що була заявлена на зустрічі країн – членів Вишеградської групи. Причина в тому, що пан президент є великим прихильником розширення Європейського Союзу, а Україну, як він вже наголошував, вважає природною складовою Євросоюзу”.

У програмі трьохденного візиту в Україну чеського президента Вацлава Клауса, крім Києва, також відвідини Одеси, де він має зустрітись з представниками підприємства “Одеський морський торговельний порт” і спільного українсько-чеського підприємства “Татра-Південь”, а також Львів, де, зокрема, скуштує і львівського пива. У поїздці чеського президента супроводжуватиме велика група чеських підприємців.