Бiльшiсть громадян Сербiї свою країну вважає неефективною, нерацiональною та безперспективною. А молодь називає її старомодною та безглуздою. Йдеться про результати опитування, якi цими днями були оприлюдненi в белградськiй пресi.

Михайло Рамач
Белград, 16 червня 2005 – Сербiя, на думку значної частини громадян, типовий невдаха. Опитувачi вимагали вiд людей, щоб про свою державу говорили як про живу особу. Виявилося, що така особа – лiнива, самодостатня та безвiдповiдальна. Дехто додає – невилiковно хвора. Майже половина опитуваних упевнена, що Сербiя не знає, чого хоче або не вiрить, що можливо досягнути мети. Одна столична радiостанцiя закликала своїх слухачiв коментувати результати опитування. На її Інтернет-сторiнку надiйшли сотнi коментарiв, а в прямому ефiрi прозвучали надзвичайно гострi й цiкавi аналiзи.

У позитивному свiтлi Сербiю бачать переважно серби з дiаспори та старшi вiд 60 рокiв. Такi, як правило, говорять про традицiйну сербську гостиннiсть, дружелюбнiсть та мужнiсть. До цього вони додають і чеснiсть, любов до батькiвщини та вiрнiсть православнiй церквi. Молоде поколiння сербiв, на думку традицiоналiстiв, пiд впливом захiдної пропаганди стало безiдейним. А їхнi опоненти кажуть, що такi нацiональнi риси iснують лише в полiтичних промовах та в довiдниках для туристiв. Сербiя, на їхню думку, зухвала, агресивна й некультурна. Учасники дебатів у прямому ефiрi з особливим обуренням говорили про полiтичних дiячiв.

Подiл на традицiоналiстiв та модернiстiв – не новий. Оглядачiв здивувала лише завзятiсть та виключнiсть опитуваних. Соцiологи кажуть, що серби стали нетолерантними до iнших та до самих себе внаслiдок вiйн дев’яностих рокiв. Немає середнього класу, немає й так званої золотої середини. Своєю країною невдоволенi тi, кому в нiй погано. Не треба бути анi соцiологом, нi полiтологом для висновку, що бiльшiсть живе погано. Вони не бачать перспективи i неспроможнi захоплюватися iдеалiзованою картиною, про яку говорить багата полiтично-бiзнесова елiта та вiд неї залежнi культурно-громадськi дiячi.