Кримські філії НДП і Партії регіонів посварилися, розваливши опозиційний блок.

Володимир Притула
Симферополь, 16 червня 2005 - У Криму конфлікт між лідерами місцевих організацій НДП і Партії регіонів екс-прем’єром автономії Сергієм Кунициним і 1-м віце-спікером кримського парламенту Василем Кисельовим, практично, поставив хрест на перспективах створення єдиного в Криму опозиційного блоку для участі у парламентських і місцевих виборах 2006 року.

Сварка між лідерами двох потужних кримських політичних сил набрала скандальних ознак після того, як перебуваючи наприкінці минулого тижня в Криму голова Партії регіонів, екс-прем’єр і екс-кандидат у президенти Віктор Янукович пообіцяв послати “куди далі” керівниківо НДП, які насмілилися просити його вплинути на лідера кримських “регіоналів” Василя Кисельова. Останній два тижні тому провів прес-конференцію у Симферополі де звинуватив Сергія Куницина та членів його команди у різних зловживаннях, коли той був при владі. А потім ще й зробив депутатський запит на ім’я секретаря Ради національної безпеки та оборони України Петра Порошенка, в якому заявив, що наслідки дій колишнього прем’єра кримського уряду загрожують безпеці держави.

Після цієї заяви керівництво НДП ухвалило звернення до Партії Регіонів із закликом виключити з її лав голову кримської парторганізації Василя Кисельова, цитую: “за образливі дії щодо колишніх партнерів по виборчому блоку на президентських виборах”, кінець цитати. Однак Віктор Янукович, виступаючи в Симферополі, порекомендував Кримській організації НДП не втручатися у внутрішні справи очолюваної ним політичної сили і не давати порад іншим, цитую: “тому що ми з цими порадами можемо послати подалі. Нехай радять самі собі, ми у себе розберемося”, - заявив Віктор Янукович.

Сергій Куницин після цього сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що за таких умов подальша співпраця між НДП і Партією Регіонів неможлива: “Це, що робить зараз Кисельов, то це не може бути сприйнято кримською партійною організацією НДП в цілому. Вони звернулись до Януковича з тим, щоб він дав оцінку Кисельову або виключив його з лав, бо він уже дискредитує. Він уже не тільки на мене напав, він групу нашу депутатську образив і партію. Ми ж його підтримували Януковича. Відповідь Януковича відома. Він сказав, що ми і послати можемо і т.д. На що ми відповіли тим, що якщо ви такі розумні, то кримська організація НДП і НДП в цілому не бачить перспектив співробітництва на виборах 2006 з Партією Регіонів на всеукраїнському рівні і, зокрема, на кримському рівні. Ми не будемо співпрацювати або робити якісь блоки з кримською організацією Партії Регіонів і вважаємо це неможливим і недоцільним”, – заявив Сергій Куницин.

Заява одного з лідерів НДП не засмутила керівника кримських “регіоналів”, який у в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що перспектив немає не у співпраці колишніх партнерів по коаліції “Крим – за Януковича!”, а в самої НДП, Василь Кисельов: “Ніяких перспектив немає в НДП в самої. Він це розуміє. Він образився. Замість того, щоб сказати коротко і чітко: “Кисельов мене звинуватив не об’єктивно, не обосновано, тому він буде відповідати. Ви помітили, що він цього не сказав жодного разу, що є в моїх словах неправда. Він одне каже, що ми на нього образилися, значить ми будемо його знімати з роботи. Я подивлюся як це буде виглядіти. Людина, яка підняла питання про порушення законодавства, я тоді поставив питання і перед президентом у відкритому листі, а де ж тоді держава, де ж тоді слова президента, що злодії повинні сидіти в тюрмі?” – це був лідер кримської організації Партії Регіонів, 1-й віце-спікер кримського парламенту Василь Кисельов.

На думку місцевих спостерігачів, сварка між двома потужними гравцями на політичному полі Криму радикально міняє передвиборчу ситуацію в регіоні. Проте, говорити про якісь реальні міжпартійні союзи чи хоча б їхні перспективи ще рано. Попри це, вимальовується каркас коаліції, до якої можуть увійти кримські “регіонали”, прихильники Наталі Вітренко і низка проросійських організацій на чолі з фінансованою з Москви Російською громадою Криму. Водночас, на думку місцевих журналістів, не виключено, що Сергій Куницин піде на політичний союз із нинішнім кримським прем’єром Анатолієм Матвієнком. Втім, час покаже.