Туркменистан стверджує, що Київ заборгував Ашгабатові понад півмільярда доларів за природний газ.

Сергій Кисельов
Київ, 22 червня 2005 – Україна заборгувала Туркменистанові за природний газ близько 600 мільйонів доларів. Як повідомила прес-служба туркменського Міністерства закордонних справ, цю суму названо під час понеділкових переговорів в Ашгабаті президента країни Сапармурата Ніязова з керівником правління НАК "Нафтогаз України" Олексієм Івченком.

Сьогодні в кулуарах Верховної Ради один із депутатів покепкував: хоча, мовляв, президент України Віктор Ющенко і нагородив посмертно орденом Ярослава Мудрого 5-го ступеня батька свого туркменського колеги Сапармурата Ніязова, на українсько-туркменських відносинах це наразі не позначилося. Йшлося про повідомлення прес-служби зовнішньополітичного відомства Туркменистану.

Там вказано, що під час переговорів із головою правління НАК "Нафтогаз України" Сапармурат Ніязов поскаржився: хоча, мовляв, Ашгабат є надійним торговельно-економічним партнером Києва й чітко забезпечує своєчасну поставку туди природного газу в обсягах, передбачених відповідними угодами та контрактами, українська сторона не виконує свої контрактні зобов''язання. В першу чергу це стосується товарної частини розрахунків за туркменський природний газ – лише за минулорічними угодами Київ недопоставив Туркменистанові товарів на суму майже в 62 мільйони доларів. А за отриманий протягом п''яти з половиною місяців нинішнього року туркменський природний газ заборгованість української сторони перед Туркменистаном у товарній частині складає близько 500 мільйонів доларів.

Прес-служба туркменського МЗС також наголосила, що за ініціативи Віктора Ющенка під час зустрічі Сапармурата Ніязова з українською делегацією відбулася телефонна розмова між президентами двох країн. І наприкінці цієї розмови Віктор Ющенко запевнив Сапармурата Ніязова: українська сторона вживе всіх необхідних заходів, щоб забезпечити постачання товарів до Туркменистану в рахунок погашення заборгованості на загальну суму майже 600 мільйонів доларів.

На прохання радіо "Свобода" прокоментувати повідомлення про українську заборгованість за туркменський газ керівник прес-служби НАК "Нафтогаз України" Сергій Лук''янчук відповів:

"Візит української делегації до Туркменистану наразі триває. Тривають переговори. Офіційна інформація з нашого боку буде тільки після завершення переговорів, після повернення делегації. Це, наскільки я знаю, відбудеться завтра. І тоді ми матимемо змогу на основі результатів переговорів дати всю цю інформацію, всі коментарі. Зараз говорити й таким чином коментувати трошки ні до чого".

Я спробував уточнити: чи наразі йшлося в Ашгабаті про український газовий борг?

Сергій Лук''янчук: "Я не можу це ні підтвердити, ні спростувати насправді, але я сам бачив цю інформацію в туркменських джерелах, і зокрема, по-моєму, в прес-релізі Міністерства закордонних справ Туркменистану", – додав Сергій Лук''янчук, керівник прес-служби НАК "Нафтогаз України".

Додам, що, як прокоментувала повідомлення МЗС Туркменистану прем''єр-міністр України Юлія Тимошенко, Кабінет міністрів збирається заслухати інформацію "Нафтогазу України" про становище з розрахунками за туркменський газ уже 23 – 24 червня. За її словами, проблеми з цими розрахунками виникли через посередника, створеного ще за старої влади, – компанію "РосУкрЕнерго".

Тим часом із українських інформаційних джерел стало відомо, що ціни на туркменський газ, який надходить в Україну, підвищуватися не будуть – вони залишаться на рівні минулого року. Домовленість про це була досягнута під час тих же таки переговорів керівника НАК "Нафтогаз України" Олексія Івченка з президентом Туркменистану Сапармуратом Ніязовим.

Наприкінці минулого року Ашгабат оголосив, що планує підвищити ціни на постачання свого газу в Україну з 44 до 60 доларів за тисячу кубометрів. Туркменська сторона пояснила це тим, що упродовж останніх двох років збільшилась собівартість прокачування газу, оскільки зросла ціна на труби та іншу металопродукцію, хімреаґенти, устаткування тощо.