На Прикарпатті знову обговорюють проблеми культури.

Іван Костюк
Івано-Франківськ, 21 липня 2005 року - На Прикарпатті знову обговорюють проблеми розвитку культури. Для успішного розвитку цього напрямку в обласній скарбниці традиційно бракує коштів. Водночас майже половина закладів культури в реґіоні перебуває в аварійному стані. Все це викликає неабияке занепокоєння з боку громадськості.

50 мільйонів гривень – такою є сума, яку заплановано виділити з бюджету Івано-Франківської області на потреби культури. Однак підсумки першого півріччя засвідчили, що галузь недофінансовують. Лише на потреби установ культури обласного підпорядкування виділено на 1 мільйон гривень менше від необхідного.

Заступник голови обласної держадміністрації з питань культури Богдан Томенчук наголошує, що, незважаючи на брак коштів, влада намагається підтримати бодай найважливіші напрямки культурного розвитку реґіону: “Безумовно, що ми в першу чергу підтримуємо традиційне народне мистецтво. Безумовно, робимо також усе, щоб функціонували класичні колективи. Класична музика не може жити без державної підтримки. Це ті точки, куди ми спрямовуємо передовсім наші організаційні та бюджетні зусилля”.

Водночас Богдан Томенчук підкреслив, що основна частина коштів йде на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ. Грошей на ремонт сільських та районних бібіліотек, будинків культури катастрофічно не вистачає. На сьогоднішній день близько 50-ти відсотків установ культури в області перебуває в аварійному стані.

Про забезпечення комп’ютерною технікою, постійне поповнення бібілотечних фондів навіть і не йдеться. Основну увагу намагаються звертати на підтримання в належному стані бодай музейних установ. Особлива увага звертається на музейний заповідник державного значення “Давній Галич”: “Розробляємо зараз варіанти розвитку Галича як центру, серця нашої історії. І нас дуже приваблює програма перетворення області в область-музей”.

Заступник голови обласної держадміністрації наголошує, що розуміє занепокоєння громадськості проблемами розвитку культури на Івано-Франківщині. Богдан Томенчук наголошує, що влада робить зараз усе можливе, щоб культура до кінця року була профінансована в повному обсязі, а вже з наступного року виділення коштів на потреби культурної сфери будуть збільшуватися. Їх вкладатимуть також у здійснення масштабних проектів, один з яких вдалося здійснити вже цього року – це відновлення роботи обласного лялькового театру в новому приміщенні. В облаштування домівки для лялькового театру було вкладено кілька мільйонів гривень.