Польська преса про скандали, пов’язані з українським президентом.

Роман Крик
Варшава, 4 серпня 2005 - Як виявляється, в останніх скандалах, пов’язаних з особою Президента України Віктора Ющенка та його сина Андрія, можна побачити не лише негативні, але також позитивні елементи. Про це пише найпопулярніший у Польщі щоденник – “Газета Виборча”.

На переконання автора статті у популярній польській газеті, останні скандальні події, пов’язані з особою Президента Віктора Ющенка, наочно переконують, що Майдан стався в Україні недаремно, що він плодоносить. Ті, хто там стояв, боролися в основному за чесну владу та незалежні засоби масової інформації, і тепер вони можуть відчути позитивні зрушення.

У статті “Ось так змінюється Україна” про останні скандальні історії з життя сім’ї Ющенків автор зокрема пише: “Український президент та його син не проіґнорували суспільну думку. Журналісти сміливо виступили на захист колеги, якого образив президент. І після всього того українська влада не направила до неслухняних мас-медіа податкової міліції. Ті, хто ще пам’ятає життя періоду Кучми, змушений погодитися – життя в Україні змінилося”.

“Уявіть собі, – пише далі автор статті в “Газеті Виборчій”, – що дочка президента Путіна їздить вулицями Петербурґа на “БМВ” за 130 тисяч євро, купує собі шикарну квартиру і користується супердорогою мобілкою – і про все це розповідає російське телебачення. Ви можете таке уявити – бо я ні”.

“В Україні, – продовжує автор, – журналісти, на щастя, уже не бояться інформувати суспільство про те, що відбувається в країні. І це далеко не катастрофа, що у першу мить президент Ющенко на скандал із сином зреагував не так, як мав би це зробити лідер демократичної країни. Адже українці, у тому числі і президент, і журналісти, і суспільство загалом, тільки вчаться демократії”.

“А втім, - читаємо далі у статті “Ось так змінюється Україна”,- Андрій Ющенко зізнався, що незаконно користувався автомобілем, а Віктор Ющенко вибачився перед журналістом, якого образив. У своїх помилках вони зізналися під натиском сформованої пресою суспільної думки. Таким чином мас-медіа в Україні нарешті стали виконувати свою основну функцію, таким чином можемо стверджувати: в Україні стартував процес формування справжнього громадянського суспільства”.

“Цей скандал, – наголошує автор статті, – показує, що помиляються ті, хто каже, що в Україні нічого не змінилося. Це не означає, що влада перестає нас дивувати. Нове свідчення – скандал з правом власності на символіку Помаранчевої революції. Проте знов таки, – наголошує “Газета Виборча” – в період Кучми такого роду питання українці обговорювали б щонайбільше на власній кухні, а зараз ми бачимо його широке висвітлення у пресі та телебаченні”.