Євросоюз та Іран провели сьогодні переговори під егідою МАГАТЕ.

Василь Зілгалов
Прага, 9 серпня 2005 – У тому, що світ відзначає у вівторок трагічну дату - 60-річчя ядерного бомбардування японського міста Нагасакі - і разом з тим попереджає намагання Ірану активізувати небезпечні ядерні приготування, є своєрідна символіка сьогодення. Чи засвоїв світ уроки трагедії Хіросими і Нагасакі ,чи продовжує розширювати небезпечні намагання гратися з ядерною загрозою? Нинішні переговори трійки ЄС з Тегераном можуть бути своєрідним лакмусом для таких уроків сучасної цивілізації.

Так, як і планувалося, надзвичайна нарада Ірану з трійкою ЄС (Франція, Німеччина та Великобританія) під егідою Міжнародного аґенства з атомної енергії розпочалися у вівторок у Відні приблизно о третій годині дня за київським часом.

Попередні переговори Тегерану з ЄС щодо відновлення іранською стороною процесу збагачення урану успіху не мали. У вівторок спостерігачі від радіо “Свобода” повідомили, що не обов’язково очікувати можливих санкцій Ради безпеки ООН - як наслідок вівторкової наради у Відні. Наш кореспондент з посиланням на дипломата МАГАТЕ, котрий не захотів назватися, повідомив, що Міжнародна аґенція з атомної енергії резервує за собою продовження наради, якщо це буде необхідно. А тим часом Іран активізував роботи з відновлення процесу збагачення урану в Ісфагані. У вівторок Мохамад Саїд, заступник глави іранського атомного агенства заявив:

“Друга черга обладнання на об’єкті в Ісфагані буде розконсервована вже у вівторок. Таким чином ми відновимо у повному об’єм роботи зі збагачення урану і продовжуватимемо їх згідно з технологічним процесом. Ми маємо наміри досягти нашої мети відповідно до запланованих термінів”.

Також повідомляється, що Іран повністю відновить цикл збагачення урану, як тільки інспектори МАГАТЕ закінчать встановлювати моніторингову апаратуру на об’єкті в Ісфагані.

Напередодні Мохамад Саїд попередив:

“Ми не бачимо необхідності в резолюції, яка обминає МАГАТЕ. Ми сприймаємо лише таку резолюцію, яка відповідає Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і протоколам, які додаються до нього. Іран вважає, що інше було б помилкою. Це наше право використовувати ядерні технології таким чином, як це роблять, наприклад, Німеччина, Японія, Аргентина і Бразилія”.

Тим часом трійка ЄС засудила рішення Ірану про відновлення збагачення уранового концентрату. І їх підтримали Сполучені Штати Америки, представник яких навіть заявив, що Іран веде себе “просто нахабно” і намагається відкрити собі дорогу до власної ядерної зброї. Речник Державного департаменту Адам Ерелі заявив напередодні:

“Ми хотіли б обговорити з трійкою ЄС та чільниками МАГАТЕ відповідні кроки у відповідь на те, що сталося, і як ми маємо ефективно діяти в інтересах світової спільноти”.

Деякі експерти в Ірані, зокрема професор Тегеранського університету Садеґ Зібакалам, вважають, що новий уряд Ірану не очікував такої серйозної міжнародної реакції на згадані кроки в Ісфагані і не хоче серйозної міжнародної кризи та сподівається на продовження переговорів.

Українське МЗС у особі першого заступника міністра Антона Бутейка заявило з цього приводу:

“Ми визнаємо право держав (у тому числі, звичайно, й України) на виробництво пального для своїх атомних електростанцій. Але абсолютно з додержанням відповідальності – щоб цей процес відбувався з гарантією моніторингу з боку МАГАТЕ”.

Нагадаємо, що свого часу Україна згорнула завдяки міжнародним санкціям співпрацю з Іраном у ядерній галузі.