Ющенко і Саакашвілі мають намір створити Спільноту демократичного вибору.

Віктор Міняйло

Київ, 12 серпня 2005 - Сьогодні Президент України Віктор Ющенко прибув з робочим візитом до Грузії. В Тбілісі його зустрів грузинський Президент Михайло Саакашвілі. Президенти підписали спільну заяву, відкрили новий парк в Боржомі і подивилися концерт на честь українських гостей.

Візит Віктора Ющенка до Грузії розпочався з порушення протоколу. Замість запланованого Боржомі, президенти полетіли в інший бік, до батьківщини грузинського вина - Кахетії.

Як повідомили колеги з Тбіліського бюро радіо “Свобода”, Михеїл Саакашвілі зводив свого гостя на дачу одного з грузинських бізнесменів, прізвище якого нічого не говорить навіть грузинам.

А вже потім друзі полетіли до Боржомі, де відкрили парк і підписали спільну заяву.

Віктор Ющенко та Михаїл Саакашвілі оголосили намір створити співдружність демократій Балто-чорноморсько-каспійського регіону – Спільноту демократичного вибору.

“Ми дотримуємося принципів цієї Спільноти у відповідності до Сеульського плану дій, який передбачає регіональне співробітництво, спрямоване на поширення та захист демократії”, – сказано в заяві Глав держав.

Згідно з цим документом, мета нової організації полягає у “перетворенні цієї співдружності на потужний інструмент для звільнення регіону від усіх розподільчих ліній, що залишилися, порушень прав людини, від будь-якого духу конфронтацій, від заморожених конфліктів”.

Це, на думку президентів, дозволить започаткувати нову еру демократії, безпеки, стабільності та миру в усій Європі, від Атлантики до Каспійського моря.

У спільній заяві Віктор Ющенко і Михеїл Саакашвілі закликають до участі у Спільноті всіх лідерів згаданого регіону. Їх навіть запросили на саміт, який відбудеться восени цього року в Україні.

Його метою є об''єднати зусилля заради перетворення регіону на простір демократії, стабільності й безпеки, та його інтеграція в демократичне євроатлантичне співтовариство.

У ролі спостерігачів на саміт запросили представників Європейського союзу, Сполучених Штатів Америки та Російської Федерації.

Після спілкування з журналістами президенти подивилися концерт на честь Віктора Ющенка і залишилися ночувати в Боржомі.

Візит Президента України до Грузії триватиме до 14 серпня. Але розлучаться Віктор Ющенко і Михаїл Саакашвілі не надовго. Очікується, що 18 серпня президент Грузії візьме участь у святкуванні 80-річчя молодіжного дитячого табору "Артек".