У регіонах України розпочали роботу приймальні президента.

Геннадій Сахаров
20 липня у Дніпропетровську була офіційно відкрита регіональна приймальня Президента України. 17-го серпня на нараді у обласній адміністрації керівник приймальні президента Юрій Тронза підвів перші підсумки роботи приймальні.

На нараду були запрошені працівники обласної і районних адміністрацій, котрі за посадою працюють зі зверненнями громадян. У нараді взяв участь і керівник дніпропетровської реґіональної приймальні президента України, яка підпорядкована безпосередньо Секретаріату президента, Юрій Тронза.

Промовляючи перед учасниками наради, Юрій Тронза зазначив, що приймальня президента покликана розглядати проблеми загальнодержавного характеру, які на місцях вирішити складно. Проте на разі приймальня президента приймає щодня по 20-30 громадян зі скаргами на стан житлового господарства, незабезпечення пільгами, проханнями про надання матеріальної допомоги тощо.

“Особливо мене турбує те, що дуже багато скарг надходить на дії правоохоронних органів - міліції, прокуратури і суду, є дуже багато скарг на порушення процесуального законодавства, волокіту, відверті порушення закону. Правоохоронні органи, які за своїм завданням повинні контролювати виконання законів, самі є першими порушниками”, – сказав Юрій Тронза.

Юрій Тронза повідомив, що за короткий час роботи приймальні президента визначилися території області, з яких надходить найбільше скарг громадян. Перше місце посідає Дніпропетровськ, де проживає третина жителів області. Друге місце посідає Кривий Ріг, де живе чверть жителів області, третє -Дніпродзержинськ, де мешкає менше десятої частини жителів області, а кількість скарг у розрахунку на одного жителя найвища. “Якось неправильно місцева влада розуміє як треба вирішувати проблеми на місцях” - сказав Юрій Тронза. Керівник приймальні президента, порекомендувавши чиновникам вирішувати проблеми громадян за місцем їхнього проживання, попередив про відповідальність за погану роботу зі зверненнями громадян:

“Сьогодні ми накопичуємо інформацію. Ми аналізуємо діяльність. Цей аналіз ми надсилаємо до Секретаріату. Зрозуміло, що разом з аналізом ми направляємо своє бачення ситуації і пропозиції стосовно поліпшення ситуації із зверненнями громадян. Також ми подаємо і прізвища посадовців, які не виконують свої обов’язки належним чином. Зрозуміло, за цим буде слідувати доручення президента, за яким хтось з посадовців буде відповідати. Мене дивує позиція посадових осіб, які, не бажаючи розглядати скарги, посилають осіб, які до них звертаються, до нас у реґіональну приймальню. За наявності таких систематичних відправлень до нашої реґіональної приймальні замість того, щоб вирішувати на місці, будемо ставити питання перед керівництвом держадміністрації про відсторонення таких працівників від роботи”,– сказав керівник приймальні президента України у Дніпропетровському реґіоні Юрій Тронза.