ООН підозрює українських миротворців у Лівані в серйозних фінансових зловживаннях.

Мар’яна Драч
Прага, 2 вересня 2005 року - Через звинувачення у фінансових зловживаннях Організація Об''єднаних Націй вирішила почати заміну українського миротворчого контингенту в Лівані. За даними ООН, йдеться про "серйозні фінансові порушення українських вояків, включно зі старшим офіцером." Сьогодні стало відомо, що конфлікт обговорював міністр закордонних справ України Борис Тарасюк із генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном. Українські військові почали миротворчу місію у складі Тимчасових сил ООН у Лівані в 2000-му році. Це, переважно, сапери, які розміновують мінні поля. За даними Міністерства оборони України, правопорушення скоїли вояки попередньої ротації. Офіційний Київ надіслав до Лівану спеціальну комісію, яка розслідує зловживання. Українські урядовці сьогодні заявили, що висновки комісії частково підтверджують звинувачення міжнародних експертів, але вони хочуть додатково вивчити низку фактів. Про які саме факти йде мова, у міністерстві оборони наразі не повідомляють.

ООН і Україна наголошують, що дуже серйозно ставляться до того, що трапилося в Лівані.

Радіо "Свобода" попросило прокоментувати скандал президента Асоціації миротворців України Юрія Донського, який сам раніше служив у Лівані в 2002-му році.

Юрій Донський

Я думаю, головне питання, що Україна дійшла до краю, коли треба наводити порядок в миротворчій діяльності і треба Головнокомандувачу Збройних Сил України - Президенту - брати управління під свій контроль, тому що миротворча діяльність була поза увагою керівництва держави. Тобто, зміни сьогодні йдуть всередині країни, а за кордоном, на жаль, такі речі не відбувалися.

Я думаю, що всі ці питання виникнуть під час візиту Президента України і урядової делегації на Генеральну асамблею ООН у вересні цього року.

Мар’яна Драч

Керівництво Міністерства оборони наголошує, що правопорушення мали місце за старої влади. Чи є готовність, принаймні публічна, нового керівництва України розслідувати ці зловживання, чи вона якось може вплинути на ставлення до скандалу представників ООН?

Юрій Донський

Я думаю, що керівництво Міноборони сьогодні спроможне взяти ситуацію під свій контроль. 22 серпня відбулося засідання колегії Міноборони, де ці питання розглядалися, створена комісія спеціальна з розслідування, виїжджав до Лівану заступник начальника Генштабу, також комісія виїжджала до Нью-Йорку з цього приводу.

Я думаю, що треба змінювати систему підготовки і систему оплати праці миротворців, щоб забрати підґрунтя для таких випадків. Головна проблема на сьогоднішній день: закону про соціальні гарантії миротворців нема, він не ухвалюється вже 2 роки, хоча був поданий у Верховну Раду. Миротворець сьогодні не отримує ті кошти, які йому ООН повинна сплачувати, - це 1028 доларів. Фактично, держава видає на руки миротворцю значно меншу суму, яка в два чи півтора рази менша, ніж (виділяє) ООН.

Мар’яна Драч

Є багато солдатів в Україні, українських офіцерів, які отримують зарплати значно менші, ніж українські хлопці закордоном, і вони, перепрошую, не крадуть. Може, тут треба дивитися і на інші чинники, не лише на зарплату миротворців?

Юрій Донський

Інші чинники – це порядність людей. Це перше. По-друге, коли вони дивляться, скільки заробляє їхній товариш з іншої держави - якщо французу платять сьогодні в місяць 5-6 тисяч доларів, а йому платять на руки 500 доларів, то, звичайно, він буде шукати, щоб заробити, щоб якусь ще копійчину додатково привезти в Україну.

Якби йому держава давала б у повному обсязі ту тисячу доларів та ще давала б два оклади, як це є в РФ, то підстав було б менше.

Сьогодні виріс рівень оплати військовослужбовця в Україні, офіцер сьогодні отримує 500-700 доларів, не виїжджаючи з держави. Якщо він їде працювати в Ірак або ж в Ліван, то це ненормально, коли йому платять ті ж самі гроші.

Мар’яна Драч

Ви захищаєте миротворців, бо Ви президент Асоціації і це нормально, що Ви піклуєтеся, щоб миротворцям платили більше, але повернімося ще до скандалу у Лівані.

Ви спілкуєтеся не лише з представниками Міноборони, але і з оонівцями. Яке у них зараз ставлення до українських миротворців? Наскільки часто такі скандали траплялися раніше? Чи завжди вони випливали на поверхню?

Юрій Донський

Ми згадуємо про українських миротворців тільки в період скандалів. На сьогодні ООН відзначає 10 років подій у Сребрениці. На сьогодні можна сказати, що український контингент і український батальйон-240 врятував жителів мусульманських анклавів. Про це в самій Україні не публікується ніякої інформації, а ООН про це пам’ятає.

Якщо брати у ракурсі позитив-негатив, то у нас позитиву більше, аніж негативу. Але подібні скандали перекреслюють все те біле, що у нас є у миротворчій діяльності. Головний ризик зараз такий, що держава зовсім втратить миротворчу діяльність по лінії ООН.

Мар’яна Драч

За деякими даними, вже відклали відправку українського контингенту на Голланські висоти. Що Вам про це відомо? І чи це сталося через скандал у Лівані?

Юрій Донський

Скандал, звичайно, вплинув на це. Голланські висоти там поруч. Я думаю, що допоки не буде завершене розслідування Міноборони і не відзвітують в ООН, то ООН не ухвалить рішення щодо відправки на Голланські висоти.