235 років угорській лотереї.

Василь Плоскіна
Угорщина, 6 вересня 2005 – Справжній лотерейний бум розпочався в Угорщині після 1989 року. Навздогін легкому матеріальному щастю кинулись мільйони вчорашніх “будівників комунізму”, проте випадало воно ліченим одиницям. А почалося все в Буді восени 1770 року, коли ініціатор незвичної гри Андраш Баратта сплатив півмільйона золотих форинтів у королівську скарбницю за лотерейну ліцензію .

Хронологія цієї гри на колишніх австрійських територіях, до яких входила й Угорщина, ведеться ще з 1751 року. Монополія лотерейного розиграшу належала виключно імператорському двору: в цю гру одночасно почали грати в Австрії та Чехії. 26 березня 1762 року імператриця Марія Терезія дозволила організувати розіграш лотерейних квитків у Пожоні, місті коронації угорських королів (зараз Братислава). І лише у вересні 1770 року гра поступово поширилась на південь і вглиб угорських провінцій. У Буді розіграш відбувався на Верхньому ринку, сучасному майдані Баттяні. Пронумеровані кулі крутили у велетенському колесі – так званій оллафортуні. На жаль, майже не збереглось відомостей про суми виграшів. Скоріш за все вони не були надто великими. Однак слід сказати, що в ті часи гроші мали високу ціну і за кілька золотих форинтів можна було купити пару овець, а то й невелику корівчину. 100 золотих могли скласти посаг дівчині, яка збиралася виходити заміж. На 1000 форинтів дехто брався озброїти невеличкий загін слуг-гайдуків. А власники більших грошових сум вважалися справдешніми багачами.

Мода на лото прийшла в Угорщину з Європи, точніше з Італії. Лотто в перекладі з італійської означає частина, пай – буквально участь у торгах, аукціоні чи паюванні. Грали в лото ще древні римляни під час сатурналій. Тоді власник щасливого квитка міг виграти цінний предмет або навіть раба. Остаточно ця гра, як зазначають історики, оформилася у XVI ст. у Флоренції.

Лотерейний бізнес в Угорщині нині дуже популярний, однак контролює його всього одна акціонерна компанія “Серенчеятийк” ( щаслива гра з угор.) Угорці полюбляють купувати так зване п’ятизначне лото. 29 січня 2005 року щаслива цифра випала власнику суми в 1 млрд. 400 млн. фор. ( 7 млн. дол.) 18 червня поточного року один невідомий виграв 2 млрд. 300 млн. форинтів, приблизно 11 млн. 500 тис. дол. США. Знатоки цієї гри зауважують, що раніше ніколи не траплялося, щоб упродовж одного календарного року випадали такі великі суми. Зараз у відділеннях “Серенчеятийк” гарячково скупляються лотерейні квитки. Наступний тур гри обіцяє якомусь везунчику майже півмільйона доларів. Про ці гроші мріє чимало гравців. Кому ж, цікаво, цього разу посміхнеться Фортуна?