Британська преса про Україну і візит Віктора Ющенка до Великобританії.

Петро Кагуй
Єлізавета ІІ і Віктор Ющенко
Прага, 18 жовтня 2005 року - “Помаранчева революція” перевіряє сіру речовину свої лідерів”, - під таким заголовком вмістила статтю британська газета “Gaurdian”.

На обличчі Віктора Ющенко й далі залишаються шрами після минулорічної спроби його отруїти. За такої кількості проблем його політична доля, а також доля очолюваної ним революції залежатиме від політичної волі, пише “Gaurdian”, посилаючись на реґіонального фахівця Бобо Ло який заявив: “Наявність у нього (у Ющенка) цілеспрямованості, сили волі та енергійності – матиме більше значення, ніж усі політичні проблеми”.

А вже інший британський часопис “Independent” звертає увагу на те, що Віктор Ющенко хоче бачити утворення зони вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом вже протягом найближчих 12-15-ти місяців. Ющенко також закликає надати Україні членство у Європейському Союзу вже через три роки. Президент України також сподівається, що у грудні Україна стане членом Світової організації торгівлі, а до НАТО вступить вже наступного року.

Це є малоймовірним, - зауважує часопис “Independent”, бо Євросоюз вже стомився сам від свого розширення, а Сполучені Штати заявили, що навряд чи обговорять українське членство в НАТО раніше 2007-2008 років.

А ще одна британська газета “Daily Telegraph” також пише, що учора Президент України Віктор Ющенко амбітно викладав свій розклад інтеграції України із Заходом. Він сказав, що очікував відкрити переговори стосовно українського членства в НАТО вже у травні. При цьому “Daily Telegraph” зауважує, що опитування громадської думки в Україні свідчить, що у більшості українців залишаються підозри щодо НАТО - колишнього противника у період Холодної війни.

Тоні Блер і Віктор Ющенко
Однак, Віктор Ющенко, здається, сподівається на успіх на парламентських виборах у березні наступного року та збирається відставити на задній план жорстку політичну боротьбу останніх місяців, відполірувати свій демократичний мандат і піднятися на ще одну сходинку на шляху інтеграції із західним світом. Але західні дипломати кажуть, що розклад Ющенка інтеграції України із Заходом випереджає те, що передбачають навіть найбільші прихильники України.

І хоча жодній країні, якій запропонували інтенсивний діалог ( а Україні його запропонували) ще не відмовили у членстві, все ж - багато хто у НАТО мають побоювання, що у такий спосіб, вони викличуть незадоволення Росії, котрій раніше була підпорядкована Україна. Очевидно, що Росія чинитиме опір подальшому розширенню Євросоюзу до її західних кордонів після того як до ЄС вже вступили Балтійські держави, - пише британська газета “Daily Telegraph”.