Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква не об’єднуються. У зриві собору про об’єднання обидві церкви звинувачують одна одну

Голова Української православної церкви Київського патріархату закликав духовенство і мирян УАПЦ об’єднатися без згоди їхніх єпископів.
Патріарх Філарет
Патріарх православної церкви Філарет:

“Я запропонував таку процедуру: ми скликаємо об’єднавчий собор, в якому бере участь Київський патріархат і Автокефальна церква. На цьому соборі ми вирішуємо два питання: об’єднання і обрання із двох предстоятелів одного. З цією пропозицією на комісіях погодились спочатку. Проте потім висунули явно неприйнятну для Київського патріархату вимогу – патріарх має відмовитися від предстоятельства Київського патріархату і митрополит Мефодій має відмовитися від предстоятельства. І обирати потрібно зовсім нового предстоятеля об’єднаної церкви”.

Голова Української православної церкви Київського патріархату закликав духовенство і мирян УАПЦ об’єднатися без згоди їхніх єпископів.

Предстоятель Української автокефальної православної церкви митрополит Мефодій (Кудряков) в інтерв’ю радіо “Свобода” так пояснив зрив об’єднання з Київським патріархатом.

“Я, наприклад, пропонував, щоб ми зійшлися, разом співслужили, але всю свою структуру кожен зберіг. І так два-чотири роки, чи скільки там потрібно, щоб зжилися, а потім уже можна об’єднуватися. Проте владика Філарет не захотів такого поєднання. Він хотів нашого приєднання, а не справжнього з’єднання. Ми бачимо, що хоче Москва від нас, щоб ми розлютилися, бачимо яка байдужість з боку вселенського патріарха, ми бачимо, що робиться в інших церквах. Ми - невелика церква. Проте ми чиста церква”, - сказав митрополит УАПЦ отець Мефодій.