„Православно – Прогресивний майдан в Одесі”.

Петро Каландирець
Намети ПСПУ в Одесі
Одеса, 23 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Саме так назвали свою спільну акцію Союз Православних громадян України та Прогресивна Соціалістична партія України. Акцію провели на Куликовому полі Одеси і присвятили першій річниці Помаранчевої революції.

Голова проросійської організації „Єдіноє отєчєство” та Союзу Православних громадян Валерій Кауров повідомив, що він та лідери ПСПУ Наталка Вітренко, Володимир Марченко офіційно запрошені і братимуть участь у святкуваннях з нагоди 70-ліття глави Української Православної Церкви Московського Патріархату Володимира (Сабодана). У спілкуванні з учасниками акції в Одесі він розцінив таке запрошення як „повне визнання церквою дій „Народної опозиції”, спрямованих на захист канонічної православної церкви”. Валерій Кауров висловив переконання, що досить скоро „православні винесуть цю „нечисть” прихильну до Ющенка не лише з Одеси, але і з Києва...”

У акції в Одесі брали участь менше сотні учасників. Це були переважно прихожани УПЦ Московського Патріархату. Їм повідомили і про плани участі Союзу Православних Громадян та ПСПУ у найближчій виборчій кампанії. „Ми продовжуємо формувати нашу коаліцію. Досить скоро ціла Україна і світ дізнаються про склад нашого блоку, до якого увійдуть кілька партій і громадських організацій. Ми обов’язково пройдемо до парламенту і будемо захищати російську мову, канонічне православ’я, федералізацію, виступати за міждержавний союз України, Росії і Беларусі”,- сказав Валерій Кауров, запевнивши, що не забуде і про регіони...

Союз Православних Громадян і Прогресивна соціалістична партія має плани формування фракцій у майбутніх Радах усіх рівнів.

Лідер місцевих "прогресивних соціалістЁв"
Як стало відомо, так званий „Православно - прогресивний блок” готує акції з метою недопущення входження України до Північно Атлантичного Альянсу. „Ми скажемо своє патріотичне православне „ні” планам розгортання НАТО в Україні. Ми знаємо, що вони планують закупити у власність військовий аеродром у Полтаві і ніколи цього не допустимо”, - заявив лідер СПГ.

Подібні „відкриття” стали вже звичними для Валерія Каурова. Приміром, під час візиту делегації послів країн НАТО до Одеси він заявляв про плани Північно Атлантичного Альянсу заснувати свій „штаб” на території Одеського інституту сухопутних військ. Щоправда, жодне з подібних припущень Союзу Православних Громадян ще досі не стало реальністю.

Не змогла і місцевий лідер ПСПУ Людмила Безугла назвати жодного факту переслідування на Півдні та Сході України „канонічного православ’я”, де вже нова влада і далі повертає храми саме громадам Української Православної Церкви Московського Патріархату.

Намір утворити „православно – прогресивний блок” ПСПУ не вважає новою спробою втягнення церкви у політичні виборчі баталії. Прогресивні соціалісти заявили, що нова влада проводить політику „католизації” України. Ще одним „відкриттям”, оголошеним на мітингу в Одесі, стали заяви про намір Глави УГКЦ Любомира Гузара очолити Єдину Помісну Церкву в Україні.