Українсько-російські переговори про ціни на газ.

Віктор Міняйло Київ, 24 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - На переговорах з Росією Україна захищає національні інтереси”, - заявив на прес-конференції у Києві голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Івченко. За його словами, проблема лежить в політичній, а не в технічній площині.
Російська сторона наполягає на зміні нині чинного механізму сплати за транзит, - повідомив Олексій Івченко і пояснив, що згідно з діючими договорами Росія газом оплачує Україні транзит своїх енергоносіїв. Але навесні цього року росіяни запропонували перейти до оплати транзитних послуг не газом, а грошима. При цьому Україна повинна буде купувати російський газ за гроші. Олексій Івченко:

“Наразі, умови, запропоновані російською стороною є для України неприйнятними. Угоди, які підписані є чинними і в односторонньому порядку змінювати умови цих угод ні одні із сторін не може. У цій колізії позиції НАК “Нафтогаз України” не така слабка, як декому здається. На нашому боці чинний договір. До того ж слід пам’ятати, що територією України щороку транзитується в країни Заходу понад 80% від загального обсягу російського газового експорту. І транзитні потужності України потрібні Росії не менше, ніж нам російський газ в якості плати за цей транзит”. Так вважає голова Правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Івченко. А от російські експерти переконані, що саме через особу самого пана Івченка Росія не може домовитися з Україною. Говорить директор Інституту політичних досліджень Сергій Марков:

“Керівник “Нафтогазу України” пан Івченко. Так? Це конгрес українських націоналістів! Уявіть гіпотетичну ситуація, що на переговорах з Євросоюзом головою російської делегації призначили голову Російської національної єдності. Ну і багато доброго вийшло б від цих переговорів?!”

Залишаючи на совісті пана Маркова коректність порівняння Конгресу українських націоналістів з Російською національною єдністю, надамо слово Олексієві Івченку. Він не сумнівається, що в українсько-російських переговорах домінує політика:

“Сьогодні там немає питань, по яких ми не можемо домовитися з “Газпромом”. Усі питання, які стоять в технічній площині, ми домовлялися і домовляємося. На сьогоднішній день питання виключно в політичній площині. Що значить домовитися? Здати національні інтереси? Піти на ультиматуми, які пропонує сьогодні “Газпром”. Я не знаю тоді, який я керівник “Нафтогазу” і “Який я тоді професіонал”.

Щоправда російський політолог, голова Фонду ефективної політики Гліб Павловський не бачить політичних площин в українсько-російських переговорах, хоча наводить не дуже стрункі аргументи:

“Я переконаний, що відсутні політичні причини. Але розумієте, відсутність здатності домовлятися з таких серйозних питань, як тарифи, а для Росії енергополітика – це частина нашої державної стратегії, це також політичне питання, яке не пов’язане з ідеологією. Нам симпатичний ваш прем’єр. Але ми не готові за цю симпатію доплачувати “Газпрому” 100 доларів на кожні 10 тисяч кубів”.

А ось що думає про українсько-російські газові переговори член парламентського комітету з паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима:

“У мене погана думка. Переговори треба вести в активному руслі. Треба проявляти ініціативи. Треба пропонувати Росії нові українські ініціативи, які, на жаль, Україна не демонструє. Тобто, ми захищаємося і в українсько-російських і в українсько-туркменських переговорах”.

А прем’єр-міністр України Юрій Єхануров сьогодні заявив, що Україна i Росiя найближчим часом вирiшать проблемнi питання у двосторонньому спiвробiтництвi в газовiй галузi.