“Звуки життя”: Право мати Право.


Київ, 9 грудня 2005 року.

Кожна людина має права і свободи. Вони записані в основному законі держави - Конституції. Прав багато - наприклад, політичні - обирати і бути обраним на виборах, економічні - вчасно отримувати зарплату, соціальні - здобувати освіту і мати належне медичне обслуговування, культурні - читати ті книжки і газети, які забажаєш, громадянські - висловлювати свою позицію. Деякі навіть борються за право "ходити наліво". Але задекларувати ці права - одна справа, а виконувати - зовсім інше. Чи порушуються права українських громадян? Які? І до кого стукати в двері, якщо ваші права і свободи утискають? Про це сьогодні, напередодні Всесвітнього дня захисту прав людини, у "Звуках життя" - ПРАВО МАТИ ПРАВО з Надією Шерстюк:

Вже сім років в Україні діє окрема інституція, яка опікується захистом людських прав і свобод на державному рівні. Це - секретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. За цей час до офісу українського омбудсмана надійшов майже один мільйон звернень від громадян, каже Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова:

Аудіозапис програми. Перший випуск:

На Львівщині місцеві мас-медіа майже не говорять про порушення прав людини. Так повелося ще з радянських часів - каже координатор Міжнародної амністії Світлана Маринцова. однак фактів, коли держава не дотримує людських прав галичан - безліч - констатує кореспондент радіо свобода у Львові Галина Терещук:

Аудіозапис програми. Другий випуск:

З початку цього року Україна програла в Євросуді майже п’ятдесят справ. І їхня кількість з кожним роком зростає. Це б’є не лише по престижу держави, кажуть фахівці, але й по гаманцях її громадян. Адже моральну і матеріальну компенсації, які присуджують постраждалим, виплачують з державного бюджету. Серед останніх найгучніших справ- справа харків’янина Олексія Афанасьєва, якого катували в міліції, і справа вдови журналіста Георгія Гонгадзе Мирослави. Юрист Валерія Лутковська неодноразово представляла Україну в Євросуді. За її словами, виплатити потерпілому гроші - це замало, головне - поновити його у своїх правах. А ці механізми в українській державі - відсутні, каже Валерія Лужковська.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Під час святкування річниці помаранчевої революції головний міліціонер Юрій Луценко хвалився - його підлеглі плідно працюють, кількість, зокрема, квартирних крадіжок зменшилася на двадцять відсотків, більшість злочинів - розкриті, винні - покарані.... Однак промовчав про результати своєї роботи щодо дотримання прав людини, яка потрапила під звинувачення. Українські міліціонери, які рік тому обіцяли бути з народом, і за нової влади користуються старими і перевіреними методами "розкриття злочинів" - це вибити зізнання з невинної людини. Така історія вже кілька років не дає жити львів’янину Василю - з ним спілкувався Микита Моїсеєв.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск: