Ситуація з енергозабезпеченням в Одесі набуває ознак катастрофічної.

Петро Каландирець Одеса, 23 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Про це депутати та міський голова заявили сьогодні на сесії міської Ради. На сесії стало відомо, що проблеми пов’язані з енергозабезпеченням міста порушили ще під час нещодавнього візиту до Одеси Президента України Віктора Ющенка. І це не випадково. Останнім часом вимкнення електроенергії у житлових районах міста стали сумною традицією. Світло у помешканнях одеситів зникає іноді на чотири – п”ять діб. Не є виключенням і державні установи. Приміром, кілька годин без світла залишалося приміщення колишньої Приморської державної адміністрації, де 23 грудня проводили вже другий прозорий земельний аукціон з продажу землі.
Перший заступник Одеського міського голови Анатолій Ворохаєв заявив з цього приводу, що такою своєю поведінкою керівництво акціонерного товаритва „Одесаобленерго” ледве не зірвала аукціон і не завдала місту збитків на суму від 35 до 40 мільйонів гривень.

На думку депутатів, нічим не обгрунтовані проблеми з енергопостачанням в Одесі переходять з площини економічних у політичну. У причорноморському місті звичним явищем стають багатолюдні акції протесту проти дій енергетиків, перекриття руху транспорту на вулицях Одеси. Тим часом, у „Одесаобленерго” неможливо з”ясувати справжніх причин проблем. Телефони аварійних служб досить часто взагалі не працюють.

До міської Ради надходять вже сотні колективних скарг від звичайних одеситів з проханням вплинути на керівництво „Одесаобленерго”.

Одеський міський голова Едуард Гурвіц повідомив, що вже звернувся до Служби безпеки України з проханням розібратися з критичною ситуацією, яка склалася.

„Стан справ з енергопостачанням схожий на знущання над громадянами міста. І тут слід мати на увазі, що під час передачі обленерго не були враховані інтереси міської громади і ініціатори цієї складної ситуації перебувають не в Одесі. Масові вимкнення світла у зимовий час, досить часто безпідставні і незрозумілі, без пояснення з боку енергетиків, стають сходими на політичну провокацію”, вважає міський голова.

Він попрохав втрутитися у процес розслідування причин такої поведінки „Одесаобленерго” і міську прокуратуру.

До найближчого другого етапу нинішньої сесії, який відбудеться через кілька днів, готується проект звернення депутатів міської Ради до Президента, Голови Уряду та Служби безпеки України.