Що робить Україна для захисту від пташиного грипу.

Віктор Міняйло Київ, 11 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Організація Об’єднаних Націй попереджає про небезпеку поширення пташиного грипу у країнах, сусідніх з Туреччиною. Хворіють на цей грип і люди, вже померли троє. Представник Всесвітньої організації охорони здоров’я закликав населення Туреччини не панікувати. Чи є підстави для паніки в українців? Адже Україна має морський кордон і досить тісні відносини з Туреччиною, а пташиний грип косить курей в Криму.
Україна вживає заходів для запобігання поширенню пташиного грипу, - заявляє заступник головного санітарного лікаря України Людмила Мухарська:

“В Україні, як і в інших країнах світу працює система санітарної охорони території держави, яка забезпечує режим контролю на кордоні і в середині країни щодо інфекційних захворювань. У тому числі і для пташиного грипу. Вона працює ця система постійно. Якщо ми говоритимемо саме про ці випадки у Туреччині, то дійсно там захворіли люди, Але вони захворіли при тісному контакті з домашньою птицею. Сам вірус, він не змінився, він не передається від людини до людини. Виходячи з цього і наші рекомендації, як не інфікуватися пташиним грипом. Насамперед ми рекомендуємо уникати контактів з домашньою птицею. На сьогодні це стовідсотково забезпечить безпеку людини”.

А що робиться для унеможливлення проникнення пташиного грипу з-за кордону. Звертаємося до санітарно-карантинного пункту міжнародного аеропорту Бориспіль. Говорить його завідуюча Раїса Веремій:

“Перше – це підготували служби. Підготували інструкцію і схеми повідомлення в разі виявлення такого хворого з підозрою на пташиний грип. Також розробили план організаційних заходів. І усі рейси, які прибувають з неблагонадійних регіонів, наша служба перевіряє. Ми розмовляємо з бортпровідниками, з екіпажем. З’ясовуємо стан здоров’я і так далі. Для того, щоб вживати інші заходи, для цього потрібно спеціальне рішення міністерства охорони здоров’я. Чи, наприклад, якесь рішення Всесвітньої організації охорони здоров’я, рекомендаційне. Такого поки що немає”.

Але, щоб приїхати з Туреччини, треба спочатку туди потрапити. А це загальновизнана туристична країна. Як пташиний грип позначиться на туристичній індустрії, ми запитали голову Асоціації туроператорів України Ігоря Горубаху:

“Найбільшою популярністю Туреччина користується влітку. Зараз у тих місцях, Удах от є таке, недалеко від Анкари, там немає пташиного грипу. Але в засобах масової інформації вже зазвучали назви Кушабаси, Ініра. Я думаю, що це на літо викличе певний резонанс серед туристів, і якщо ця хвороба до того часу не буде ліквідована, то туди туристи не поїдуть. Громадяни стурбовані, але вони розуміють, що це трошки різні місця. Так як в Україні є пташиний грип у Криму, а в Києві його нема. Це такі ж відстані до середземноморських курортів на яких нема пташиного грипу”.

Між тим, сибірські вчені після відповідних досліджень так званого кримського матеріалу, дійшли до такого висновку. Люди, які контактували з хворою птицею, не хворіли на пташиний грип. Це свідчить, на їхню думку, про те, що або цей підтип вірусу не є небезпечним для людини або про те, що карантинні заходи в Криму були на висоті. Це той випадок, коли хочеться вірити і в перше, і в друге.