Україна відзначає ювілей Моцарта.

Леся Олійник Київ, 1 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 27 січня розпочався Рік Вольфґанґа Амадея Моцарта. Цього дня минуло 250 років від народження композитора. В багатьох країнах світу з нагоди ювілею відбуваються великі мистецькі заходи. Так, лише в Зальцбурзі, рідному місті Моцарта, планується провести 260 концертів його музики, пролунають усі 22 опери і 55 меси.
І в Україні його музика лунатиме впродовж усього року. Щойно в Києві завершився перший Моцарт-фест. У ньому взяли участь митці України, Австрії і Росії. Однією з подій став музичний спектакль за твором відомого російського письменника Едварда Радзінського. На основі листів, щоденників автор спробував розгадати таємницю смерті генія. У київській постановці Радзінський виступив також як актор. В іншому фестивальному концерті під орудою австрійського диригента Ернста Ґетцеля лунала симфонічна музика Моцарта.

Справжнім ювілейним дарунком стало також перше виконання в Україні симфонії №1 Вольфґанґа Амадея Моцарта. Адже, зазвичай, найчастіше звучать його останні симфонії. Важко повірити, що цю музику написала дитина.

Під час святкування ювілею варто нагадати про зв’язки родини Моцарта з Україною. Річ у тім, що його молодший син – піаніст, диригент, педагог і композитор Франц Ксавер Вольфґанґ Моцарт понад 25 років жив і працював у Львові. Тут він був найпомітнішою творчою постаттю того часу, тому й отримав псевдонім “Львівський Моцарт”.

У Львові Франц Ксавер навчався композиторському мистецтву. Згодом заробляв собі на життя як піаніст і хормейстер, працював учителем у маєтках поміщиків Янішевських, Потоцьких, Чарторийських. Є дані, що в 1834 році Моцарт-молодший отримав місце капельмейстера Львівського театру.

Історики вважають, що саме Франц Ксавер докладав зусилля до заснування професійної музичної освіти Галичини. Як піаніст, він гастролював по Україні, виконуючи твори свого батька і власні композиції. Адже він написав чимало творів, звертаючись і до українського фольклору. Зокрема, збереглися його фортепіанні варіації на тему жартівливої пісні “У сусіда хата біла”. Тому в одному з наступних фестивалів лунатиме музика батька і сина Моцартів.