Туркменистан може вплинути на майбутню ціну газу для України.

Василь Зілгалов Прага, 14 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 11 лютого президент Туркменистану Сапармурат Ніязов заявив, що до осені цього року ціна експортного туркменського газу може зрости у півтора рази - з 65 доларів за тисячу кубічних метрів до 100 доларів США. Чи це стосується безпосередньо України , сьогодні важко сказати. Деякі експерти вважають, що ця заява глави Туркменистану адресована, насамперед, Росії у переддень великих переговорів в Ашгабаді між Туркменистаном, Пакистаном, Афганістаном та Індією на рахунок будівництва Трансафганського газопроводу, вартість цього проекту оцінюється в 3,3 мільярда доларів США і головне , як вказують чимало експертів, що він є поза межами російського впливу. Але вже до кінця цього тижня, можливо, стане відомо про деталі майбутнього договору між Києвом та Ашгабадом про постачання туркменського газу в Україну, тут, мабуть, відкриється нова чи стара ціна на газ для українців.
Експерти з НАК «Нафтогазу України», котрі не хочуть, щоб називалися їхні прізвища, прокоментували радіо Свобода згадану вже телевізійну заяву глави Туркменистану від 11 лютого. Зокрема, вони вважають що згадка Сапармуратом Ніязовим про можливу нову експортну ціну у розмірі 100 доларів США була названа у контексті ціни в 65 доларів, а це стосується, насамперед, Росії, російської ціни на туркменський газ, бо Україна купує у першому півріччі за існуючим договором в Туркменистану газ по 50 доларів, а в другому півріччі за цим же договором – за 60 доларів. Експерти також нагадали, що вже кілька разів в минулому телевізійні заяви з Ашгабада спростовувалися пізніше самими ж туркменськими офіційними особами.

Голова газового підкомітету Верховної Ради Олексій Гудима переконаний, як він поділився з журналістами у Києві, що заява туркменського президента адресована виключно російській стороні: «Якщо російська сторона поступиться тискові, це викличе проблему перш за все для «РосУкрЕнерго» і російської економіки, і вже потім - для України». Гудима вважає, що, якщо Туркменистан зробить такий крок для всіх, то й ціна виросте для всіх.

Але чимало експертів, зокрема російських, вважають, що загальне підняття ціни на газ Ашгабадом до 100 доларів може автоматично підняти її для України як мінімум до 130 доларів , а це вже позначка критична для української економіки.

Прем’єр українського уряду Юрій Єхануров заявив у вівторок, що гарантій щодо збереження ціни на туркменський газ у цьому році немає. Він також зазначив, що наприкінці тижня українська делегація буде працювати в Туркменистані.

Найбільш песимістичній прогноз для України у зв’язку з туркменським газовим фактором дав колишній глава «Нафтогазу України», а нині лідер Республіканської партії, що входить до блоку «Не так», Юрій Бойко:

«Я вважаю, що це головна проблема, як вона була літом, так вона є і зараз. Тому що, якщо Туркменистан підніме ціну в другому півріччі, то «гавкне» це СП і вся економіка».

А тим часом в Ашгабаді після прийняття делегації Ірану, також щодо газу, ведуть переговори стосовно Трансфаганського газопроводу ( проектованої довжини у 1680 кілометрів) з представниками з Пакистану, Індії, Афганістану. Коли прибуде до туркменської столиці українська делегація - точно не відомо.