Місто Лодзь запрошує українців.

Єва Поштар Варшава. 27 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Польське місто Лодзь пропонує Україні тіснішу економічну співпрацю. За словами речника місцевої влади, налагодження контактів зі східним сусідом - це практичне виконання польських зобов''язань даних Україні на Майдані в час Помаранчевої революції. Більше про це з польського міста, яке й виникло колись завдяки текстильній промисловості і торгівлі зі Сходом, розповідає польська кореспондентка РС Єва Поштар.
У Лодзі, що лежить неподалік Варшави, є чи не найбільший в Європі виставковий і торговельний центр "Птак". Навколо нього осередки текстильної промисловості. Місто є на перетині торговельних шляхів із східної Європи до Західної. Тому влада Лодзі хотіла б налагодити співпрацю з Україною, а підприємцям скоротити туди дорогу. З цією метою цими днями у Києві побував мер Лодзі Єжи Кpопівницький, а до Лодзі запросили делегацію українських підприємців та журналістів.

Говорить речник мера міста - Каюс Августиняк:

“Лодзь має дуже міцні ділові контакти із Україною. На окраїнах є великий торговельний центр, куди приїздить багато українських підприємців. Мер Лодзі хотів би цей рух зміцнити. Полегшити господарчі відносини із окремими містами в Україні”.

За словами речника Лодзі, місто крім економічних, має також різноманітні пропозиції для туристів. Лодзь - це місто в Польщі, у якому є така модна у наш час постіндустріальна архітектура. Туристи традиційно відвідують спершу Варшавy i Кракiв, пізніше Гданськ та Лодзь, кажуть мешканці міста.

Великі надії у розвитку торгівлі і туризму влада Лодзі покладає на новозбудований аеропорт Люблінек. Через півтора місяця із цього аеропорту двічі на тиждень відправлятимуться літаки до Києва та Львова. Pечник аеропорту Мілош Віка сказав Радіо Свобода, що Лодзь могла б стати альтернативою до Варшави, коли йдеться про повітряні ворота країни:

“Наші пропозиції авіарейсів із Лодзі є альтернативою для Варшави. Тут найнижчі серед інших аеропортів податки. Хочемо запропонувати якнайбільші пільги в тих податках і цінах квитків на рейси в Україну, щоб охочі могли скористатися із цього”.

Тим часом польські туристичні агентства цікавлять українські можливості. Туроператори з Лодзі разом з українськими партнерами мають намір завоювати ринки ЄС. Пропозиції різноманітні : лікування тяжкохворих дітей у басейнах із дельфінами в Криму, своєрідне "Чорнобильське сафарі" в чорнобильській зоні для тих, хто любить екстремальний спорт.

“Саме із такими пропозиціями поїду на туристський міжнародний ярмарок у Берлін”, - сказав Радіо Свобода шеф туристської фірми "Вілейка" Войцєх Лєшек.

Для туристів із України цікаво буде дізнатися, що неподалік від Лодзі в м. Щипйорні свого часу розташовувався табір з інтернованими воїнами Семена Петлюри, які разом із військом маршалка Юзефа Пілсудського у 1920 році йшли походом на Київ - визволяти його від більшовиків. Зараз на місці табору меморіал.

Також на історичний аспект співпраці Лодзі із Україною вказав речник мера міста - Каюс Августиняк. Він сказав, що Лодзь - це одне із нечисленних міст у Польщі, яке на ділі здійснює ідеї партнества і співпраці, обіцяні українцям на Майдані під час Помаранчевої революції. Речник мера Лодзі , який нещодавно відвідав столицю України, був приємно вражений красою та атмосферою міста:

“Їдучи у Київ, я й не сподівався, що то таке гарне місто. У нас у Польщі не маємо жодної уяви про Україну. Треба на власні очі переконатися. Коли я був Києві із нашим мером, на кожному кроці не міг позбутись подиву, що це таке прекрасне місто”.

Історія часто розділяла народи, але зараз твориться перспектива майбутнього, вважають у Лодзі.