«Пташиний грип» із кожним днем все більше загрожує Європі.

Петро Кагуй Прага, 28 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Дикі перелітні птахи повертаються зі свого зимування на теренах африканського континенту та Південної Азії. Розпочався щорічний весняний переліт птахів до країн Європи та Центральної Азії. Це створює серйозну загрозу нових спалахів «пташиного грипу» у цій географічній частині земної кулі.
Власне, вже протягом останніх тижнів вірус цієї хвороб зареєстрували у багатьох європейських країнах, у тому числі і в Україні.

Найскладніша ситуація у Франції, звідки минулого тижня надійшло повідомлення про перший у Європейському Союзі спалах пташиного грипу серед домашньої птиці. У Франції розпочали суцільну вакцинацію домашньої птиці. Через загрозу «пташиного грипу», від імпорту продуктів птахівництва із Франції вже відмовилися близько 20-ти країн.

Цими днями перші випадки смертельно небезпечного вірусу «пташиного грипу» Н5N1 виявили, щоправда, не серед домашніх, а диких птахів, у Швейцарії. Боснії та Грузії. А про нові випадки захворювання птахів повідомили із Німеччини та Хорватії.

А в Росії пташину хворобу зареєстрували у 6-ти регіонах, у тому числі і серед домашньої птиці. У Краснодарському краї на птахофабриці за останній тиждень загинули понад сто тисяч одиниць домашньої птиці. Президент Росії Володимир Путін заявив про необхідність утворити на урядовому рівні спеціальний штаб для боротьби із «пташиним грипом».

Не оминула нових спалахів «пташиного грипу» і Україна. Від цієї хвороби загинуло кілька птахів у зоопарку Одеси. Через пташиний грип, у місті можуть запровадити надзвичайну ситуацію, - повідомив сьогодні перший заступник голови держадміністрації Борис Звягінцев.

Останні спалахи «пташиного грипу» на європейському континенті пов’язують насамперед із початком весняного перельоту диких птахів. Це сильно ускладнює ситуацію.

Говорить експерт міжнародної організації «Життя птахів» доктор Річард Томас:

«Перші птахи прибувають до Південної Європи та Іспанії. І вони поступово переміщуються на північ. І ще протриває багато тижнів, як дикі птахи здійснять подібний переліт до Середньої Азії, Росії і так далі, тому що там ще дуже і дуже холодно. І птахи прибуватимуть туди до квітня і травня».

Один зі шляхів трансконтинентального перельоту птахів пролягає, зокрема, через територію України. Днями, перебуваючи у Закарпатській області, головний епідеміолог України Наталія Виноград наголосила:

«Якщо дивитися реально на карту міграційних коридорів, які проходять... тобто птахи повертатимуться весною, знову ж таки над нашою територією. Ті потоки птахів, які будуть іти, вони проходитимуть, у тому числі, і над західними теренами, над Закарпаттям, Прикарпаттям. І птахи повертатимуться з території, які на сьогоднішній день - офіційно належать до вражених».

А вже згаданий експерт міжнародної організації «Життя птахів» доктор Річард Томас радить бути досить обережним до скупчення диких птахів. Люди мали б звертати увагу на можливу дивну поведінку птахів чи появу мертвої птиці. А місцеві ветеринари, експерти мали б бути надійно захищенні спецодягом при вилученні мертвої птиці.

Майже 90 осіб померли від вірусу «пташиного грипу» H5N1 відтоді, як його виявили в Азії близько трьох років тому. Наразі людина може заразитися пташиним грипом лише внаслідок контакту із хворими птахами. Але є небезпеки, що внаслідок мутація, вірус «пташиного грозу» згодом зможе передаватися і від людини до людини.