Відгуки польської преси про візит президента Леха Качинського в Україну.

Єва Поштар Варшава, 1 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Польська преса повідомляє про перший візит в Україну нового президента Леха Качинського.
Престижний щоденник "Жечпосполіта" охоплює суть візитy глави польської держави в самому заголовку: "Трубопровід розділяє союзників".

Стаття починається із цитати українського прем’єра, який сказав польському президентові, що Польща винна в тому, що трубопровід досі не продовжений на польському боці.

Незважаючи на тe, що президенти обох держав запевняли про ідеальні польсько-українські відносини, нафтопровід Одеса Броди все ж таки створює серйозну перешкоду у цих стосунках - вважають оглядачі Жечпосполитої.

Про атмосферу цього візиту пише також журналіст іншого щоденника - "Газети Виборчої", Вацлав Радзівіновіч. У статті він посилається на слова президентського радника Анджея Кравчика, який сказав, що "хімія зустрічі" президентів була захоплююча. Радзівіновіч додає тут свій дещо глузливий коментар - " гірше було із петрохімією (гра слів - від петролеум, також хімічний процес переробки нафти), натякнувши таким чином на брак рішень щодо нафтопроводу.

„Газета Виборча” звертає увагу на те, що розмови віч-на-віч обох президентів, хоч торкалися енергетичної безпеки, входження України до ЄС та НАТО, все ж таки не завершилися жодними рішеннями. Зате польські журналісти підкреслюють слова українського прем’єр- міністра Юрія Єханурова, який звинуватив Польщу в нерішучості у справі нафтопроводу Одеса- Броди і його продовження до Гданська.

Щоденник наголошує однак, що особисто Віктор Ющенко та Лeх Качинський сподобалися один одному. Звідси ця "хімія взаємин". Якби на доказ того, "Газета Виборча" на першій сторінці поміщає фото двох президентів, які підносять тост шампанським.

Натомість газета „Жечпосполіта” посилається на київських спостерігачів, які виправдовують різкі слова Юpiя Єханурова, мовляв український прем"р- міністр висловив таким чином свою недовіру до комерційних фірм, які задіяні в цьому проекті по польському боці.

Щоденник також повідомляє, що глави держав розмовляли про повернення історичних пам’яток та приміщень для Польського дому у Львові i Українського Народного Дому в Перемишлі.

Узгоджено також і це, що буде відновлена діяльність президентського Консультаційного комітету.

Журналіст "Газети Виборчої" Вацлав Радзівіновіч, якого нещодавно видворено з Білорусі, у своєму окремому коментарі закидає главам Польщі та України те, що під час київської зустрічі вони замало часу присвятили справам спільного сусіда - Білорусі.

Два польські найбільші інтернет- сайти Onet.pl та Wirtualna Polska.pl найбільше уваги присвячують сьогодні зустрічі президента Леха Качинського із колишньою українською прем’єркою Юлією Тимошенко. Onet.pl Наголошує на словах польського президента , що він наполягає на тому, щоб і після виборів помаранчеві правили Україною.