Угоду про спрощення візового режиму між Україною та країнами ЄС можуть підписати після наступного раунду переговорів.

Тетяна Ярмощук Київ, 3 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - План дій Україна – ЄС Україна виконує сумлінно. Про це йшлося на переговорах Україна - Трійка ЄС на рівні міністрів закордонних справ, які завершилися в пятницю в Києві. Зрозуміло, що дискусія між сторонами не була простою.
Угоду про спрощення візового режиму між Україною та Європейським Союзом під час переговорів Україна - Трійка ЄС так і не підписали. Однак, за словами комісарки Єврокомісії з питань зовнішніх відносин та політики сусідства Беніти Ферреро Вальднер, цю угоду можуть підписати після наступного раунду переговорів:

“Ніхто не чекав, що угода про спрощення візового режиму та про реадмісію буде підписана під час саміту Україна-ЄС. На час проведення саміту Європейська комісія тільки видала мандат на проведення таких переговорів. Проведення двох-трьох раундів переговорів – це абсолютно нормально”.

За словами Беніти Ферраро Вальднер, демократичність виборів до Верховної Ради стануть вирішальними для подальшої євроінтеграції України. Важливо, щоби новий український уряд, який буде сформовано за їхніми результатами, консолідував ті зусилля, які вже були досягнуті Україною і Євросоюзом, наголосила єврокомісарка.

Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк зазначив, сторони обговори всі розбіжності щодо спрощення візового режиму для України:

“Ми провели досить глибоку дискусію щодо змісту цих розбіжностей. Вони стосуються питання завершення переговорів щодо угоди про реадмісію. Позитивним результатом сьогоднішнього засідання стало те, що єесівська сторона обіцяла, що ініціює знову доведення нашої позиції до ЄС, щоб внести корективи в позиці. Європейського Союзу”.

Загалом сторона Євросоюзу позитивно оцінила виконання українською стороною Плану дій Україна – ЄС: Міністр закордонних справ Австрії Урсула Пласснік:

“Ми розглянули той прогрес, який був досягнутий протягом минулого року, і вважаємо, що це значний прогрес. Зокрема, це підтримка у реформування судової системи, надання Україні статусу країни з ринковою економікою. Ми впевнені у тому, що Україну дуже скоро стане членом Світової організації торгівлі. Дуже важливим досягненням є також підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці в енергетичній сфері,” – зазначила Урсула Пласнік.

А Борис Тарасюк, в свою чергу, пообіцяв, що цього року зініціює в Кабінеті Міністрів обговорення питання щодо подання Україною заявки на вступ до Європейського Союзу.