Книга Туркменбаші – квиток у рай.

Василь Зілгалов /images/photo/Nazirbaev_Vistup_Election.jpg Прага, 22 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Колишній керівник Компартії Туркменистану, а нині президент цієї країни - Сапармурат Ніязов став для туркменів не лише посланником Аллаха, але й провідником до раю. Туркменбаші заявив у неділю ввечері в Ашгабаді, напередодні Наврузу, що його книга "Рухнама" є своєрідною перепусткою в найблаженніше місце для кожного мусульманина - до раю.
Кажуть, нібито дорога до раю вимощена нашими благими намірами, котрим ніколи не судилося здійснитися. Проте від нинішнього мусульманського свята Нового року - Наврузу для всіх туркменів шлях до раю стає значно простішим. І головним засобом для відкриття кожному туркменові шляху у світ вічного блаженства є морально - етичний твір їхнього вчителя і президента Сапармурата Ніязова під назвою "Рухнама". У перекладі українською це означає "Духовність". Ось що сказав Туркменбаші минулої неділі напередодні Наврузу, на святковому концерті в столиці Туркменистану:

"Я кажу своїм туркменським співвітчизникам – три рази читайте "Рухнама". Після цього ви потрапите не до пекла, а до раю. Тому й кажу – читайте "Рухнама".

Президент-пророк також повідав цього вечора туркменам: " Коли я закінчив писати першу й другу книгу "Рухнама", я поросив Аллаха про те щоб той, хто зможе цю книгу прочитати тричі у себе в хаті вголос - годину на світанку, годину ввечері - щоб він відразу потрапляв до раю".

Нагадаємо, що першу книгу "Рухнама" вчитель туркменів закінчив і видав у вересні 2001 року, тому й місяць цей у туркменському календарі названий на честь цього, прирівняного у туркменів до "Корану", твору. Другу книгу "Рухнама" Туркменбаші видав у 2004 році. Важливо відзначити, що в згаданому релігійно - повчальному кодексі туркменського президента його держава проголошена "світською республікою". Але це не завадило Сапармурату Ніязову проголосити себе пророком і провідником свого народу до раю. Чи не прийде за цим зміна конституції країни? Але чи не варто поспішити, бо для кожного, хто знайомий з процесом читання книжок, відомо, що в середньому за годину, не поспішаючи, можна прочитати від 8 до 12 сторінок тексту. Двотомник "Рухнама" - це десь близько 900 сторінок. Тому для пересічного набожного читача можна тричі прочитати цю книгу за 300 чи 240 днів. І відразу ж потрапити до раю, як бажає Туркменбаші -пророк. Чи немає в такому разі загрози зникнення впродовж року з лику землі такої світської республіки, як Туркменистан? Бо кому ж не хочеться відразу потрапити до раю? Або ми чогось просто не розуміємо. Втім послухаймо, як читає "Рухнама" сам автор (ці поетичні рядки перекладаються просто): "Благаю вас, будьте обережні - диявольських, ворожих сил багато довкола..."

Що ж тут додаси? Хіба що пригадаймо у зв’язку з цим, що у головних релігійних текстах світу червоною ниткою проходить застереження супроти лжепророків та заклик до терпіння перед пророчим словом істини від самого Всевишнього. Як повторюють і нині стародавніх пророків, шляхи Господні, як і шляхи Істини, не сповідні. Тобто, сьогодні невідомі.