“Звуки життя”: In vino veritas!

/images/photo/Odesa_Vino_2.jpg Київ, 30 березня 2006 року. Філософи кажуть - в ньому істина. Медики кажуть - у ньому корисний для організму танін. Шанувальники та знавці вважають його джерелом натхнення і приємних смакових вражень. Однак ніхто більше за виноградарів не знає, наскільки важливим є джерело самого вина - гарна виноградна лоза. Цього року в Україні лози померзли через сильні морози, а от наскільки сильно і чи відіб’ється це на цінах вітчизняних виноробів - досліджують сьогодні "Звуки Життя" - "in vino veritas" з Микитою Моісеєвим.
Зазвичай, виноградна лоза може витримувати морози до мінус десяти градусів, однак цей рік здивував холодами навіть найдосвідченіших виноробів - каже експерт коктебельського заводу Зоя Самосюк.

Мас-медіа забили на сполох - мовляв, мізерний врожай винограду призведе до подорожчання продукції - як мінімум на п’ять гривень. Однак експерт Денис Поляков, головний редактор спеціалізованого журналу “Соме льє” каже, що ніякої катастрофи не станеться.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

У Великій Британії вино за останнє десятиліття стало наймоднішим напоєм. Але англійцям не пощастило з кліматом - виноград потребує багато сонця - якраз-то його у Туманному Альбіоні і не вистачає. Відтак британське вино - деякі винороби його роблять задля власної втіхи - виходить "не до пиття" - несмачно та дорого. Водночас, винахідливі британці навіть відсутність власних виноградників повернули на свою користь - вони пишаються тим, що куштують вина найкращих виробників з усього світу - отже, можуть вважатися - винними гурманами...каже кореспондент радіо свобода у Лондоні Олекса Семенченко.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Вино, як і будь-який інший алкогольний напій, має приховану небезпеку - звісно ж, кожен лікар або знавець скаже - багато пити не варто. Втім, є й інші перестороги - справді якісне вино має виготовлятись з сировини найвищої якості - без слідів пліснявини. Крім того, воно має бути очищене від сивушних масел. Якщо ці вимоги виконуються - матимете якісний продукт, що позитивно впливатиме на організм. А як саме - знає доктор медичних наук Віктор Ципріян.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

В середньому один українець випиває тринадцять літрів вина за рік. Француз - близько шістдесяти. Таку непопулярність вина в Україні ,керівник проекту - вина України агентства промислових новин Ніна Романенко, пояснює тяжкими історичними умовами. Сухий закон у вісімдесятих, плюс перебудова - все це відбило у українців належну повагу до благородного напою. До того ж - знищило виноробну промисловість. І тільки тепер, за словами Ніни Романенко, виноградарство потихеньку відроджується.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск: