Міністри закордонних справ ЄС говорили про майбутню угоду з Україною та запровадили санкції проти білоруських керівників.

Наталія Вікуліна Брюссель, 10 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Винні у фальсифікації президентських виборів у Білорусі не зможуть подорожувати країнами Євросоюзу. Таке рішення ухвалили сьогодні на засіданні в Люксембурзі міністри закордонних справ країн ЄС. Вони, однак, не зуміли домовитися про жорсткіші санкції проти головних підозрюваних у фальсифікації білоруських виборів. На цьому ж засіданні керівники зовнішньополітичних відомств ЄС похвалили Україну за проведення демократичних парламентських виборів, однак на заклик Європаламенту розпочати переговори про нову угоду щодо асоціації з Україною, вони не відповіли.
Лише три тижні були потрібні ЄС для того, щоб запровадити санкції проти тих, кого в Брюсселі вважають винними у серйозних порушеннях під час президентських виборів у Білорусі. У чорний список потрапив президент Олександр Лукашенко та ще 30 осіб –деякі міністри, голови виборчих дільниць та частина депутатів. Як повідомив Радіо «Свобода» один із дипломатів, який брав учать у переговорах, головним каменем спотикання у них була довжина списку осіб, які потрапляють під санкції. Сусіди Білорусі - Польща та Литва - вимагали включити туди якомога більше «душителів» білоруської демократії, тоді як Німеччина, Бельгія та Люксембург висловлювалися за обережніший підхід.

У заяві міністрів закордонних справ ЄС мовиться не лише про те, що Євросоюз не визнає ці вибори чесними і вільними, але і закликає керівництво Білорусі звільнити тих, кого арештували за участь у демонстраціях протесту. Говорить Урсула Пласснік, міністр закордонних справ Австрії, яка головує в Євросоюзі:

“Ми зажадали сьогодні негайного звільнення і повної реабілітації всіх затриманих за політичними мотивами. Ми також вимагаємо поваги демократичних прав – права на свободу висловлювань, свободу зібрання”.

За її словами, Євросоюз підтримуватиме громадянське суспільство Білорусі і її демократизацію. Міністри вирішили збільшувати контакти між громадянами ЄС та Білорусі. Особливу увагу приділятимуть обміну молоді, білоруським юнакам та дівчатам, а також будуть пропонувати стипендії для навчання в Європі.

Міністри закордонних справ країн ЄС обговорили також і ситуацію в Україні й майбутню угоду між Брюсселем та Києвом. Глави зовнішньополітичних відомств Євросоюзу висловили сподівання, що майбутня коаліція підтримуватиме реформи, які є необхідними для подальшої співпраці Брюсселя і Києва.

За інформацією дипломатичних джерел, мова на зустрічі йшла і про розширену угоду з Києвом, починаючи з 2008 року, коли закінчиться термін дії Угоди про партнерство й співробітництво між Україною та Євросоюзом. Кілька учасників зустрічі, насамперед з Польщі, також говорили, що заплановане підвищення вартості шенгенських віз не повинно стосуватися українських громадян. Поляки наполягали на тому, що Брюссель має знайти шляхи, як зберегти для українців нинішню вартість віз.