Припинити контрабанду пального з України вимагають автозаправники Польщі.

Єва Поштар Варшава, 10 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Власники бензоколонок у східній Польщі погрожують блокуванням доріг та іншими акціями протесту, якщо уряд Польщі не покладе край контрабанді пального з України. Наскільки реальні ці погрози і чому нелегальний імпорт пального з України створює суспільні проблеми у східній Польщі?
Ян Кухта, який продає пальне неподалік українського кордону, каже, його сусіди, які раніше їздили заправлятися до нього, тепер їздять в Україну. Адже прикордонний перехід Гребенне - Рава-Руська поруч, а ціни там на третину менші.

“ Знаю, їздять в Україну, заправляються. Раніше місцеві сюди приїздили. Тепер уже цього нема. Колись ми продавали, певно, у двічі більше”.

Асоціація польських автозаправників нарікає, що східні польські регіони просто залиті українським бензином, яким польські автомобілісти не лише заправляються в Україні, але і не забувають привозити додому і продавати сусідам. Асоціація перестерігає, що бензоколонки мають дедалі менше клієнтів. В результаті в цілій Польщі може втратити роботу близько 35 тисяч осіб.

Власники автозаправок б’ють на сполох. Листи протесту вони відправили прем''єру, депутатам парламенту, до місцевих адміністрацій. Серед цих останніх вони вже зуміли знайти підтримку. До акції підтримки долучився й мер столиці регіону - Рюшева -Тадеуш Ференц. Він пообіцяв, що муніципальна поліція буде пильніше стежити за нелегальними продавцями бензину.

Але що робити з тими, які просто їздять заправлятися до України? Речниця місцевих прикордонників Малгожата Айсенбергер- Бляхарська каже Радіо Свобода, що проблема відома, але за законом покарати ощадливих чи підприємливих поляків неможливо. Жодного криміналу в тому, що людина привезе собі бак бензину з України, немає:

“Це, що поляки їздять в Україну за пальним, то ми це явище спостерігаємо на пункті прикордонного перетину Кросцєнко - Хирів. Там видно багато осіб, поляків, які перетинають державний кордон і перевозять пальне, хто скільки може”. Дешевим пальним, ввезеним із України, в першу чергу користуються незаможні жителі люблінського та підкарпатського воєводств. А це найбідніші регіони Польщі. Ціни на польських заправках (близько одного євро за літр якісного бензину) надто дорогі для них. З іншого боку, державна нафтова компанія ОРЛЕН, яка є найбільшим постачальником бензину на польському ринку, каже, що ті, хто заправляється в Україні, ризикує, адже якість українського бензину нижча.

Та незаможних поляків це не лякає. Хай гірше, та дешевше, вони воліють купувати український бензин "з рук" на паркінгах, при шляхах із України та в околишніх гаражах.