Президент Віктор Ющенко знову закликає учасників Другої світової війни до примирення

Президент шкодує, що Верховна Рада не визнала воїнів УПА ветеранами війни. Він сподівається, що новий парламент схвалить таке рішення. І це потрібно вписати до коаліційної угоди.

«Більше півстоліття тому український народ здобув перемогу над окупантом. Незалежно від кольорів прапора або крою мундира всі українці боролися за одне - право вільно жити на рідній землі. Ми не можемо переписати складні сторінки своєї історії, але можемо й повинні об''єднатися заради майбутнього. День Перемоги - це гарний привід для такого примирення. Закликаю ветеранів Радянських й Української повстанської армій у цей день подати один одному руки й знайти шлях до взаєморозуміння», - сказав Віктор Ющенко цієї суботи у вже традиційному радіозверненні до української нації.

Він закликав ветеранів Другої світової війни не перекладати цю проблему на майбутнє.

«Я звертаюся до вас від імені покоління ваших синів і дочок: шановні батьки, не передавайте нам цю проблему. Потисніть один одному руки, пробачте один одного заради України, заради ваших дітей й онуків. Українська нація гідно оцінить ваш крок. Ми не можемо дозволити, щоб наші діти й онуки спостерігали за протистоянням за право називатися справжнім ветераном. У цьому протистоянні ми не знайдемо правди», - сказав Ющенко.

Ющенко нагадує, що українці давно простили німців, японців і поляків, із якими вони воювали в різний час, і тепер повинні простити самих себе.

Президент шкодує, що Верховна Рада не визнала воїнів УПА ветеранами війни. Він сподівається, що нова Рада схвалить таке рішення.

«У цій справі я покладаю великі надії на новий парламент. Сподіваюся, він зуміє вирішити питання статусу всіх, хто воював. Верховна Рада повинна ушанувати всіх, хто захищав свою Батьківщину, і проголосувати за закон, що визнає воїнів УПА ветеранами війни. Це наш борг перед батьківським поколінням», - сказав Ющенко.

Він уважає, що це потрібно вписати до коаліційної угоди.

У 2005 році Віктор Ющенко також закликав ветеранів помиритися.

До парламенту були внесені кілька законопроектів, які пропонували визнати воїнів Організації українських націоналістів і Української повстанської армії – учасниками бойових дій.