Другий день візиту до Польщі папи Бенедикта XVI пройшов слідами пам''яті попередника Івана Павла ІІ.

Єва Поштар Варшава, 26 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - "Буду мандрувати слідами життя і душпастирського служіння Кароля Войтили", - обіцяв у перших своїх словах у Польщі папа римський Бенедикт ХVI.
Попри проливний дощ на площі Пілсудського у Варшаві під польськими та ватиканськими прапорами зібралося понад 200 тисяч осіб. Вони вітали Папу Бенедикта XVI. А він служив службу Божу на місці, де 27 років тому її служив під час своєї першої прощі на Батьківщину його великий попередник Іван Павло ІІ:

"Дорогі браття і сестри у Хресті! "Разом із вами я хочу заспівати гімн во славу Божого Провидіння, яке дозволило мені повернутися сюди прочанином". Цими словами 27 років тому мій дорогий попередник Папа Іван Павло ІІ почав свою проповідь у Варшаві. Я беру ці слова за свої і дякую Богу, що дозволив мені прийти сюди, на цю історичну площу".

Після служби Божої у Варшаві шлях Бенедикта XVI пролягає до Ченстохови та Кракова. У суботу Папа відвідує Вадовіце - рідне місто Войтили. Бенедикт XVI молився в монастирській церкві у Ченстохові перед відомою іконою Богородиці, яку в ХІІ столітті помістив на замку у Белзі галицький князь Лев Данилович. Коли князівство у XIV столітті перейшло під володіння польського князя Владислава, він захотів перевезти її в свою столицю, до Ополя. Однак коні зупинилися в Ченстохові. І так в тутешньому монастирі залишена ця ікона, яка через шість століть стала улюбленою іконою Папи Івана Павла ІІ.

Про значення візиту Бенедикта XVI до Ченстохови говорить тамтешній монах о. Станіслав Томонь.

Цей травневий візит Святішого Отця в День Матері є оправданий, бо саме тепер молимося до Божої Матері. Тим більше, що крім Людр, Фатіми, наша Богородиця відома як Папська Мадонна.

Бенедикт XVI вивіз із Ченстохови копію цієї ікони Бородиці, подаровану йому отцями Паулінами.

Девіз прощі "Будьте сильні у вірі" Папа відносить також і до себе. Оточений релігійним ентузіазмом земляків Івана Павла ІІ, він хоче сам кріпитися у вірі в Польщі, в якій 90 % громадян заявляє, що вони римо-католики. Поляки всюди сердечно вітають Папу, а він говорить до них їхньою рідною мовою.

Однак візит Бенедикта XVI має не лише сентиментальний вимір. У Варшаві, промовляючи до польських ієрархів, він звернув їхню увагу на актуальні проблеми: безробіття, еміграцію, розгубленість у світі, гідність, права людини. Як оцінюють спостерігачі, слова Папи стосуються і люстрації священиків. "Не виганяйте грішників із Церкви",- навчав він.

Зворушений зустріччю із Папою, президент Лех Качинський розповів журналістам, які сподівання має Бенедикт XVI від Польщі.

"Він висловив міркування, що Польща, опинившись у Європейськім Союзі, функціонуючи в його рамках, буде намагатися захищати певні основні цінності. Я йому обіцяв, що теперішня влада у Польщі буде цього дотримуватися".

Спостерігачі у Польщі вважають, що відвідини Папою-німцем колишнього гітлерівського концтабору в Освєнцімі матимуть неабиякий вплив для польсько-німецького поєднання. Весь світ з нетерпінням очікує зустрічі Бенедикта XVI на завершення візиту у неділю із колишніми в''язнями концтабору, єврейською спільнотою, представниками інших націй.