Скандал навколо Одеського морського порту посилюється.

Петро Каландирець Одеса, 19 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Одеса, 19 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Незважаючи не наявність ухвал судів та відсутність підтримки з боку депутатського корпусу Одеської міської Ради, нинішнє керівництво морського торговельного порту та Міністерство транспорту України не відмовляються від намірів таки побудувати у курортній зоні Південної Перлини ще один термінал.
Як відомо, за позовом депутата Одеської міськради Георгія Селянина Приморський районний суд міста заборонив керівництву порту проводити будь-які дії, спрямовані на проведення конкурсу інвесторів, готових вкладати гроші у будівництво контейнерного терміналу. Ухвалою від 9 червня заборонено друкувати оголошення про проведення конкурсу, приймати замовлення на участь у згаданому конкурсі, проводити засідання конкурсної комісії...

Наступна ухвала була винесена суддею Нікітіною 16 червня поточного року і адресована вже до Міністерства транспорту України.

Згадані документи направлені з Одеси до виконавчої служби Києва.

19 червня ухвала одеського суду вручена канцелярії Міністерства транспорту України і пройшла необхідний у таких випадках процес реєстрації.

Тим часом, Міністерство транспорту України ініціювало і призначило на 20 червня засідання комісії, присвяченої оголошенню конкурсу проектів засипки понад двох гектарів акваторії для спорудження чергової ділянки контейнерного терміналу Одеського морського торговельного порту. Організаторів засідання, на думку місцевих спостерігачів, не лякає навіть той факт, що ухвалені на ньому рішення будуть не легітимними.

На 20 червня запланований виїзд до Києва представників заявника і державного виконавця, які оголосять зміст ухвали суду про заборону проведення засідання комісії.

До речі, нещодавно суд задовольнив клопотання депутата міськради Георгія Селянина і третьою стороною до процесу залучили Одеський міськвиконком (сторона заявника) та Міністерство транспорту України (сторона відповідача).

Начальник юридичного управління Одеського міськвиконкому Андрій Іванський нагадав, що „навмисне невиконання ухвали суду передбачає карну відповідальність”.

Нинішню позицію керівництва Міністерства транспорту і морського торговельного порту він назвав не інакше як „спробою обійти інтереси територіальної громади Одеси”.

Як відомо, при нинішньому керівництві порт одержав розвиток виключно як центр промислової переробки вантажів.

„Необхідно особливо відзначити, що в двох кілометрах від знаної у цілому світі, мальовничої вулиці Дерибасівської за рік відбувається перевалка 26 мільйонів тонн нафти і допускається до 50 розливів нафти на рік. Це не кажучи вже про щоденні незручності для одеситів та гостей міста – затори на автошляхах, викликані вантажними контейнеровозами. Причина – відсутність необхідних транспортних мереж і незацікавлення нинішнього керівництва порту у адекватному вирішенні цієї проблеми”,- сказав Андрій Іванський.

У випадку проведення конкурсу і подальшого скасування його результатів, на думку місцевих спостерігачів, „не важко передбачити значну шкоду, яка буде завдана економічному авторитету не лише Одеси, але і України в цілому”.