У Верховній Раді нарешті створена більшість. Наскільки дієвою буде новостворена коаліція, і як вона співпрацюватиме з парламентською меншістю?

Марина Пирожук Гості: Юрій Артеменко - народний депутат України (НСНУ); Дмитро Святаш – народний депутат України (“Партія регіонів”).
Аудіозапис програми:

Київ, 22 червня 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Марина Пирожук: - Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”!

22 червня. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

У Верховній Раді нарешті створена більшість. Наскільки дієвою буде новостворена коаліція, і як вона співпрацюватиме з парламентською меншістю?

Сьогодні БЮТ, НСНУ та СПУ зареєстрували угоду про коаліцію депутатських фракцій в секретаріаті Верховної Ради. Коаліційну угоду підписали 239 депутатів від названих трьох політичних сил. Таким чином демократична чи помаранчева коаліція офіційно стартувала .

Наступним кроком коаліції буде обрання керівництва Верховної Ради, приведення до присяги суддів Конституційного Суду та формування уряду. Перед цим Президент України має зробити подання на прем’єр-міністра. Щоб узгодити остаточно усі розбіжності з приводу кандидатур на керівництво парламентом, коаліціанти взяли чергову перерву у роботі Ради до 27 червня. Раніше пропонувалося подати кандидатуру нашоукраїнця П.Порошенка на посаду спікера. Одначе така пропозиція неоднозначно сприймається в таборі помаранчевих.

Натомість кандидатура Тимошенко на пост прем’єра погоджена усіма учасниками коаліції. Загалом коаліціанти наразі домовилися віддати 11 міністерських портфелів БЮТу, посаду у Фонді держмайна та Держкомтелерадіо. За БЮТівцями також попередньо закріплено 11 парламентських комітетів.

“Наша Україна” відповідно має отримати посаду спікера, віце-прем’єра , 5 міністерських посад, антимонопольний комітет. Планується за нашоукраїнцями закріпити також 9 парламентських комітетів, в тому числі бюджетний комітет та з питань фінансів і банківської діяльності.

Соцпартія своєю чергою отримала право делегувати свої представників на посади першого віце-прем’єра, керівників трьох міністерств та Уповноваженого з прав людини, а також 3 парламентські комітети.

Решта не поділених коаліціантами посад відійде опозиції. Такий статус, за логікою, має отримати Партія регіонів та комуністи.

Уже сьогодні представники цих партії критикували створену коаліцію, називаючи її демагогічною та олігархічною. Лідер комуністів Симоненко прямо вказав на Петра Порошенка, якого свого часу звинувачували у корупції, а сьогодні пропонують на посаду спікера.

Чи зуміють парламентські більшовики налагодити співпрацю з меншовиками? Чи будуть стосунки коаліції з опозицією цивілізованими і спрямованими на благо національних інтересів?

Про це та інше говоритимемо сьогодні у “Вечірній Свободі” з представником НСНУ Юрієм Артеменком та Дмитром Святашем, який представляє Партію регіонів.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі!

Я також хочу долучити до нашої розмови наших слухачів. Телефон студії такий: 490-29-05. Телефонуйте і ставте свої запитання!

Шановні гості, помаранчева коаліція - це уже доконаний факт?

Юрій Артеменко: - Залишилися деталі, які ми будемо розглядати протягом найближчого місяця.

Дмитро Святаш: - Ґрунтуючись на оголошенні ведучого сьогоднішньої сесії, пана Мартинюка, який оголосив створення коаліції, то я думаю, що так.

- Чи може зіпсувати сьогоднішнє свято кадрове питання, скажімо, голосування за того ж спікера?

Юрій Артеменко: - Теоретично може бути все. Але я думаю, що ми взяли такий тайм-аут до вівторка. Завтра будуть збори коаліції об 11-ій годині. Попередньо (ви знаєте, що, наприклад, посада спікера, яка за квотою належить “НУ”) відбулася політрада партії НСНУ і вирішили таки Порошенка.

- Але ж кандидатура Порошенка викликає неоднозначну реакцію в таборі коаліціантів. І деякі політологи прогнозують, що саме цей персонаж, себто Петро Порошенко, може розхитувати й так не дуже стійку помаранчеву команду. Чи поділяєте Ви такі побоювання?

Юрій Артеменко: - Я не поділяю, бо неоднозначне ставлення є у когось до П.Порошенка, а в когось є до Ю.Тимошенко, а в когось є до Д.Святаша чи до Ю.Артеменка.

Є, звичайно, певний рівень недовіри чи застороги між учасниками коаліції, який ґрунтується ще на подіях вересневих минулого року, тому є кілька таких варіантів виходу з цього.

По-перше, розпочати дійсно з чистого аркуша у своїх стосунках.

По-друге, ми заклали в угоді про створення коаліції норму щодо того, що не мають права застосовувати права вето.

По-третє, голосування, яке буде відбуватися, то воно буде відбуватися в три етапи, тобто три пакети. Спочатку перший пакет – це одноголосно буде голосуватися прем’єр-міністр, спікер парламенту і перший віце-прем’єр, потім міністр, потім голови комітетів.

- Пане Святаш, чи була нинішня подія для Вас, для Партії регіонів несподіванкою? Адже Регіони вели переговори про створення своєї, альтернативної більшості з “Нашою Україною”.

Дмитро Святаш: - Мені важко говорити за всю партію, за фракцію. Мені особисто це не було несподіванкою. Я думаю, що це логічний процес. Він закінчився створенням коаліції, про яку говорили спочатку. Коли я йшов депутатом від Партії регіонів, то навіть розраховував на те, що ми будемо в опозиції.

Вже сьогодні у нас були збори політради фракції, і буде зроблена заява, думаю, або сьогодні ввечері, або вранці.

- Вона вже зроблена. Власне, в цій заяві мовиться про те, що Партія регіонів жорстко контролюватимете дії влади, і що в критичний момент ви можете звернутися за підтримкою народу.

До речі, що це означає? Який момент може бути для вас критичним?


Дмитро Святаш: - Я думаю, якщо дефіцит бюджету, який сьогодні до кінця року з розрахунку може стати близько 15-17 мільярдів гривень, сягне реально цієї цифри, коли ми побачимо, що у владі (ми це прогнозуємо, хоча не хочемо цього і не прагнемо, бо перевіряємо негативний досвід) буде безлад, як було створено на помаранчевій коаліції, то ми звернемося до українського народу.

- За чим? Що ви будете в народу просити?

Дмитро Святаш: - Це буде залежати від тієї ситуації, в яку ми потрапимо. Тобто, давайте спочатку ми зараз будемо виконувати всі традиційні функції опозиції, а це контроль за владою, це доведення і намагання виправити помилки влади, вказування на помилки влади.

- За такої конфігурації, в таких форматах стосунки між більшістю і опозицією будуть цивілізованими? Будуть ламати мікрофони чи все ж таки порозуміються?

Пане Святаш, як Ви, до речі, плануєте співпрацювати з більшістю?


Дмитро Святаш: - Я переконаний, що в плани дій входить, по-перше (це лунало і від представників більшості), формалізувати ці відносини шляхом найскорішого прийняття закону про опозицію.

У законі має бути визнано, які посади в державі мають займати представники опозиції. Я особисто вважаю, що опозиції, незважаючи на обличчя, на персоналії, мають бути віддані у ВР наступні посади голів комітетів: Бюджетного комітету, Комітету з забезпечення правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією і злочинністю, свободи слова, Рахункова палата і Регламентний комітет. Це той інструментарій, який дозволяє опозиції чемно виконувати свою функцію.

Якщо в опозиції немає нічого, то яким чином опозиція може впливати, контролювати владу? Немає механізмів.

Якщо ми говоримо, наприклад, про комітети по фінансах, банківській діяльності, економічній політиці, то це ті комітети, які опрацьовують законопроекти, що йдуть на виконання програми уряду, а уряд є в більшості, тому логічно, щоб ці комітети очолили представники більшості. Тобто, щоб краще виконувати свою програму, за яку голосували люди. Тоді це буде цивілізовано.

- Які дії влади ви будете підтримувати? Взагалі, як ви будете будувати свої стосунки з більшістю?

Дмитро Святаш: - Модератором в цих стосунках має бути більшість, тому що вони виконують програму, заради якої вони об’єдналися.

- Гаразд. А що більшість запропонує або зробить, щоб опозиція підкорялася рішенням, ухваленим більшістю, і працювала, думаючи про національні інтереси?

Юрій Артеменко: - По-перше, саме слово “більшість” розуміє те, що більшість рішень буде прийматися нами, а тут уже за вашим бажанням - підтримувати чи не підтримувати, чи, можливо, окремо...

Ведуча: Марина Пиродук
- Юрію, але є ще така максима, що для того, щоб опозиція співпрацювала цивілізовано з більшістю, зі владою, потрібно, щоб і сама влада не зловживала своїми повноваженнями, тобто адекватно поводилася.

Юрій Артеменко: - Я про це і хочу сказати, що, по-перше, в цій угоді у нас виписана необхідність прийняття закону про опозицію. Це добре, бо в попередньому парламенті колишня влада тільки казала про це, але ніде це не було закріплено на папері.

По-друге, питання моралі тут зачепилося, там ламати чи не ламати мікрофони - це питання окремих політиків. Є дурні люди в будь-яких фракціях. Це треба бути якоюсь останньою людиною, щоб піти... Я не уявляю себе чи Святаша, чи ще когось, який піде і буде лити воду в обличчя чи кидати квіти, чи ламати мікрофони. А той, хто виходить, той просто дурень.

Але з чим я не погоджуюся з паном Святашем, коли він казав про перелік комітетів, то в принципі це європейська чи світова модель. Я додав би ще один комітет – це Комітет з прав людини, який, можливо, треба було б розглядати для опозиції.

Але є й свій український індивідуалізм, українські особливості. Я, наприклад, буду категоричним противником віддати комітети з оргзлочинністі нинішній опозиції, бо в лавах Партії регіонів (так вже вийшло, я не хочу коментувати) дуже багато людей, до яких дуже багато (слово незрозуміле).

- А які все ж таки дії влади Ви будете підтримувати і не ставити підніжки?

Дмитро Святаш: - Якщо переговорний процес, наприклад, з Росією по газу піде в нормальному руслі...

- А що таке “нормальне русло”?

Дмитро Святаш: - Це те, що може призвести до прозорого формування ціни на газ в Україні.

- Якою має бути ціна на газ, на Ваш погляд?

Дмитро Святаш: - Якщо говорити про економічну ціну, то її вже оприлюднили в Росії – це 250 доларів. Але 250 доларів – це, на жаль, буде значити кінець української економіки, яка сьогодні, на жаль, є енергозалежною.

- Ви з цим будете боротися чи будете підтримувати такі дії Росії?

Дмитро Святаш: - Я не можу підтримувати дії Росії, які можуть призвести до знищення української економіки. Але якщо Україна буде провокувати Росію, бо переговорний процес мають дві сторони... Ті, хто каже, що НАТО окремо, а газ окремо – це велика дурниця.

Ми можемо підтримувати дії влади щодо вступу до СОТ з перехідним періодом, наприклад, в 10 років.

- Як вирішуватиметься проблема бізнесу в опозиції? Бізнес апріорі не може бути в опозиції. Як голосуватимуть за ті чи інші владні рішення бізнесмени-опозиціонери?

Дмитро Святаш: - Я є власником підприємства. Я скажу це реально. Я не займаюся оперативним бізнесом, але я є власником великого підприємства.

- Дмитро Святаш та Юрій Артеменко були гостями “Вечірньої Свободи”, яку підготувала і провела Марина Пирожук.

Я дякую гостям і слухачам!

Говорить Радіо Свобода!