Ніно Бурджанадзе не вибрали головою Парламентської Асамблеї ОБСЄ.

Наталія Вікуліна Брюссель, 7 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Спікер парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе не стала головою Парламентської асамблеї ОБСЄ. На цю посаду депутати під час сесії у Брюсселі вибрали іншого кандидата – шведа Йорана Леннмаркера. Парламентська Асамблея об’єднує парламенти 55 країн-членів Організації з Безпеки і Співпраці в Європі та є головним форумом для парламентарів цієї безпекової, економічної та правозахисної організації.
Ніно Бурджанадзе не пощастило очолити Парламентську асамблею ОБСЄ. Вона претендувала на цей пост разом з іншими кандидатами з Німеччини, Болгарії та Фінляндії. Як вважають оглядачі, грузинський спікер мала б непогані шанси на обрання на цю поважну міжнародну посаду, якби не активна протидія з боку Москви. Тож в результаті депутати таємним голосуванням обрали досвідченого шведського парламентаря Йорана Леннмаркера.

Про нового керівника розповідає представник Парламентської Асамблеї ОБСЄ Андреас Бейкер:

“Пан Леннмаркер очолює комітет Асамблеї з політичих справ та безпеки протягом кількох років. А нині до цього додається посада голови Парламентської Асамблеї. Він також був спеціальним представником з конфлікту в Нагірному Карабаху”.

Тож на чолі Парламентської Асамблеї ОБСЄ опинилася людина, ім’я якої добре відомо в Азербайджані і Вірменії. Леннмаркер неодноразово бував у цих країнах. Там, допомагаючи розв’язувати нагірно-карабахський конфлікт, він зустрічався з представниками громадськості та біженцями.

Минулого року шведський депутат підготував доповідь «Безцінна можливість – деякі ідеї щодо конфлікту в Нагірному Карабаху». Цю роботу оцінили у Вірменії – президент країни Роберт Кочарян сказав минулого листопада, що доповідь Леннмаркера є збалансованою. Єревану, зокрема, сподобався той факт, що представник ОБСЄ відкинув ідею Баку, за якою переговори з Нагірного Карабаху може бути продовжено тільки після того, як буде повернуто землю. Шведський депутат уважає, що нагірнокарабахський конфлікт слід негайно вирішити, аби припинити страждання людей та економічні й соціальні негаразди.

Леннмаркер очолюватиме Парламентську Асамблею ОБСЄ замість американця Алсі Гестінгса. Новий керівник працюватиме на посаді голови впродовж року, потім депутати можуть переобрати його на повторний термін.