Дністровська ГАЕС стане найпотужнішою в Європі

Віктор Міняйло Київ, 15 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - До кінця 2007 року буде запущений перший гідроагрегат Дністровської гідроакумулюючої електростанції. Про це запевнив міністр палива і енергетики Іван Плачков під час відвідання Дністровського енергетичного гідровузла.
Насамперед, що таке гідроакумулююча електростанція.

Це величезне озеро на горі, поруч з Дністровською ГЕС, куди насоси вночі закачують воду, а вдень вона витікає і виробляє струм.

Адже вночі споживання електроенергії суттєво зменшується, а відтак з‘являється її надлишок.

Іншими словами, вночі ГАЕС купує дешеву енергію, а вдень продає дорогу, і за рахунок цього живе.

Її почали будувати ще в часи Радянського Союзу. Союз розпався, будівництво зупинили і відновили роботи аж через 20 років.

Як пояснив міністр Іван Плачков, Дністровська ГАЕС має стати найпотужнішою в Європі:



“Будівництвом такого об‘єкта може пишатися наша держава. Таких об‘єктів у світі небагато. Під час розробки і виготовлення обладнання, проведенні будівельних робіт тут був зосереджений великий науковий потенціал. Бо тут ведуться сучасні наукові розробки, тут працює багато вчених, тут монтується унікальне обладнання”.I>

За словами Івана Плачкова, гідроакумулююча станція дасть роботу не лише виробникам турбін та гідроагрегатів, але й місцевим мешканцям. До Новодністровська, молодого міста енергетиків, уже повертаються люди, які виїхали звідси на зорі незалежності, коли станція не працювала.

Говорить голова Чернівецької обласної державної адміністрації Володимир Куліш:

“Чисельність міста збільшилася і збільшуватиметься, місто буде розвиватися. Бо заплановані серйозні гроші, десь 205 мільйонів від суми будівництва на розвиток соціальної інфраструктури. Взагалі для Буковини саме будівництво – це ще й податки”.

Mінстр палива і енергетики Іван Плачков на будівництві Дністровського енергетичного гідровузла
А ще міністр з керівниками області відвідали так звану нижню Дністровську ГЕС. Вона стала відома тим, що кілька років тому на дамбі молдовські прикордонники встановили свій пост. Дійсно, половина дамби розташована на їхній території, проте усі механізми і обладнання - на українській. Отже, і весь вироблений ГЕС струм належить Україні.

А молдовські прикордонники поводилися доброзичливо, а ще й виявилися українцями.

Віктор Міняйло: “А були намагання тут пройти нелегально?”

Прикордонник: “Не було. Скільки я працюю на цій заставі, ще такого не було. Все спокійно!”

Помилувавшись дністровськими краєвидами, міністр палива й енергетики Іван Плачков та супроводжуючі його особи разом з журналістами повернулися до столиці.